Zlokobna najava Viktora Orbana: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina


Mađarski premijer kazao je kako je Evropska unija nesvjesna onoga što se događa i upozorio na novi, azijski orijentirani “svjetski poredak”.

Iskoristio je priliku kako bi ponovno podržao kandidaturu Donalda Trumpa za američkog predsjednika, piše Associated Press.

“Evropa je odustala od odbrane vlastitih interesa. Sve što Evropa danas radi je bezuvjetno slijeđenje prodemokratske vanjske politike SAD-a, čak i po cijenu samouništenja”, rekao je Orban u Baile Tusnadu, većinskom mađarskom gradu u Rumuniji.

“Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina. Ono s čime se suočavamo zapravo je promjena svjetskog poretka”, dodao je, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao “dominantna središta” svijeta.

Također je optužio Amerikance da stoje iza eksplozija koje su 2022. oštetile plinovode Sjeverni tok izgrađene za prijenos plina iz Rusije u Njemačku, nazvavši to “terorističkim činom izvedenim u očitoj režiji Amerikanaca”. Nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju.

Orban je početkom ovog mjeseca otišao u Moskvu i Peking u sklopu takozvane “mirovne misije” s ciljem posredovanja u okončanju ruskog rata u Ukrajini. Navedena putovanja su izazvala kritike većine europskih čelnika.

Kad je riječ o Ukrajini, Orban je bacio sumnju na mogućnost da ratom razorena zemlja postane članica NATO-a ili EU. “Mi Evropljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u položaj tampon-države”, rekao je, dodajući da će međunarodna sigurnosna jamstva “biti ugrađena u sporazum između SAD-a i Rusije”.

Tijekom rata u Ukrajini, Orban se protivio slanju oružja ukrajinskim snagama te je redovito odgađao, razvodnjavao ili blokirao napore da se Kijevu pošalje financijska pomoć, a Moskvi nametnu sankcije.

Orban već tradicionalno koristi godišnji festival sveučilišta Tusvanyos u Rumunjskoj kako bi ukazao na ideološki smjer svoje nacionalne vlade i ismijavao standarde EU bloka, kojem se Mađarska pridružila 2004.

Poručio je kako Trumpova kandidatura za reizbor ima za cilj “povući američki narod iz postnacionalističke liberalne države u nacionalnu državu” i ponovio niz tvrdnji da je Trump nepravedno kažnjen kako bi se spriječio njegov povratak u Bijelu kuću.

“Zato ga žele strpati u zatvor. Zato mu žele oduzeti imovinu. A ako to ne uspije, žele ubiti”, rekao je Orban, govoreći o pokušaju atentata na Trumpa na skupu u Pennsylvaniji ovog mjeseca.

Related Posts

1 of 181