Zašto je Trump izabrao baš Vencea za potpredsjednika?


Glasno kriticiziranje Donalda Trumpa može koštati nekog republikanske karijere. Ne s J. D. Vanceom.

Otkako se 2021. godine odlučio kandidirati za mjesto u Senatu Ohija, javno se okrenuo za 180 stepeni – i uz Trumpov blagoslov osvojio republikanske predizbore, a potom i mjesto u Senatu, piše Tagesschau.

Sad uz njega ide u kampanju kao kandidat za potpredsjednika. Trump ga je samo uvjerio, kaže danas.

Čak i ako mu Trump još uvijek nešto zamjera, Vanceove vrline nadmašuju sve. A mogla je pomoći i činjenica da je dobar prijatelj s Trumpovim sinom Ericom te da je u njegovu korist intervenirao i šef Tesle Elon Musk.

Vance je personificirani “američki san”: od siromašne pozadine, uključujući majku narkomanku, preko vojske do elitnog univerziteta, u svijet finansija pa u politiku – to se među republikancima ne događa tako često. I to se može autentično reći u predizbornoj kampanji. Njegova autobiografija “Hillbilly Elegy” i njena filmska adaptacija učinile su ga poznatim širom SAD-a.

Ohio, njegova matična država, nekad je bila uporište demokrata. Nestanak radnih mjesta u industriji doveo je bijelu radničku klasu u masama do Trumpa, koji je obećao da će vratiti industriju iz inostranstva.

Vance bi mogao pomoći u čišćenju susjednih “plavih” država: Michigan i Pennsylvania glasali su za Joea Bidena 2020. I, onda, naravno, tu su vrlo očite prednosti: Vance je upola mlađi od Trumpa.

Izgleda impresivno – čak i pored supruge Indijanke, koju je upoznao na Harvardu. On može “intelektualno upakirati Trumpovo crveno meso”, piše Axios.

A možda bi Trump i Vance mogli podijeliti uloge u predizbornoj kampanji: Trump, državnik koji okuplja zemlju nakon što je za dlaku preživio pokušaj atentata, i Vance, agitator koji biračima govori o čemu se zapravo radi: “Amerika na prvom mjestu!”

Šta Njemačka i Evropa očekuju s potpredsjednikom J. D. Vanceom vidjelo se u januaru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Vance je bio jedan od rijetkih republikanaca koji je uopće postavljao kritička pitanja u Münchenu i za to su mu se pripisivale velike zasluge.

Ali ono što je Vance rekao šokiralo je Evropljane: on nije vjerovao da “Vladimir Putin predstavlja egzistencijalnu prijetnju Evropi”.

Ali u mjeri u kojoj jest, Evropa mora preuzeti agresivniju ulogu u vlastitoj sigurnosti. Vance se požalio da nema jasne krajnje tačke za rat u Ukrajini. Presudno ograničenje američke podrške nije novac, već streljivo. A osim toga, bilo bi razumno mir postići pregovorima.

Uspio je uvjeriti Evropljane u dvije stvari: on ne vjeruje da bi SAD trebale napustiti NATO. I ne misli da SAD trebaju odustati od Evrope.

To ostavlja Vanceove kontradikcije. Neki se ljudi pitaju je li on doista trampist do kraja ili samo oportunist. Vance se želi boriti protiv elita, ali kao diplomac Harvarda i finansijski menadžer i sam je jedna od njih. A u svojoj je knjizi optužio osiromašenu radničku klasu da je lijena. Sada ih vidi kao žrtve – sindikata, globaliziranih korporacija, farmaceutske industrije.

Demokrati nastoje prikazati Vancea kao ekstremističkog provoditelja agende “Učinimo Ameriku velikom”.

Kažu da je on direktna prijetnja američkim vrijednostima i pravima. Kada je riječ o pobačaju, primjerice, Vance želi restriktivnija pravila od Trumpa.

Inače, demokrati koriste užas napada i gužvu oko republikanske konvencije kako bi tiho proveli svoju agendu. Žele nominirati Bidena kao kandidata svoje stranke prije vlastite stranačke konferencije sredinom augusta.Virtualna prozivka, odnosno javno glasanje po državama, moglo bi početi već krajem jula. Bidenovi kritičari tada bi imali male šanse progurati drugog kandidata na stranačkoj konferenciji.

Related Posts

1 of 181