29 godina poslije: Danas će smiraj naći otac pored sina, brat pored brata… Mnogim kostima ne zna se ni trag


Prošlo je 29 godina od kada je na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a, počinjen genocid nad Bošnjacima u kojem je u julu 1995. godine ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka – muškaraca, žena, golobradih dječaka, staraca…

Ista prezimena na više nišana u Memorijalnom centru u Potočarima svjedoče o tome da su ubijane čitave porodice, uglavnom njihovi muški članovi – muževi, očevi sa sinovima, braća, rođaci, bez obzira na starosnu dob, a njihovi posmrtni ostaci tokom proteklih godina ekshumirani su iz više pojedinačnih i masovnih grobnica.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Emza Fazlić kazala je da su žrtve genocida pronađene u ukupno 87 masovnih grobnica. U 44 slučaja se radi o primarnim masovnim grobnicama, a u 39 slučajeva su u pitanju sekundarne grobnice.

Žrtve su pronađene u još tri površinske masovne grobnice i u jednoj jami, te i u još 1.000 pojedinačnih ili zajedničkih grobnica.

Nerijetko su posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni u dvije ili više grobnica, što svjedoči o namjeri počinitelja da njihovim premještanjem sa jedne lokacije na drugu prikriju zločin.

Porodice žrtava genocida godinama tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, kako bi ih na dostojanstven način ukopali i kako bi njihove napaćene duše konačno našle mir. Nije rijedak slučaj da bude pronađeno i identificirano samo nekoliko kostiju, pa se porodice, u nadi da će pronaći i ostatak skeleta, ne odlučuju dati saglasnost za ukop.

Isto tako, neke porodice se odluče da u Memorijalnom centru u Potočarima ukopaju i nekompletne posmrtne ostatk kako bi imale gdje doći i proučiti Fatihu svojim najmilijima.

S druge strane, negatori genocida, i 29 godina poslije pokušavaju umanjiti razmjere ovog stravičnog zločina, uprkos činjenici da je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu 2021. godine nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ipak, veći dio civiliziranog svijeta svjestan je razmjera počinjenog zločina, o čemu svjedoči i činjenica da je 23. maja ove godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom se 11. juli utvrđuje kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Na osnovu ove rezolucije Generalne skupštine UN-a, Stalna misija BiH pri UN-u danas će organizirati prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida na Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

“Prvi put, u sali Generalne skupštine UN na East Riveru, sa grupom prijatelja i čelništvom Ujedinjenih nacija obilježit ćemo Međunarodni dan sjećanja na genocid 1995. u Srebrenici utvrđenom Rezolucijom Generalne Skupštine UN-a 23. maja ove godine. Dok postoje Ujedinjene nacije taj dan će se obilježavati – da se ne zaboravi – da se ne dogodi – nikome – nikada više – objavio je ranije stalni predstavnik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Danas će, kao i svake godine do sada, u Memorijalnom centru u Potočarima biti obilježena 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop 14 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Podsjetimo, najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području opštine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.

Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema, koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić navodi da su posmrtni ostaci većine žrtava koje će biti ukopane ove godine ekshumirani uglavnom u ranijim godinama, neke od njih i prije dvije decenije i to na području Bratunca, odnosno iz primarne grobnice Lažete 2000. godine, zatim iz sekundarne masovne grobnice Blječeva 2004. godine, iz masovne grobnice Zeleni Jadar u Srebrenici 2007. godine, iz masovne grobnice Kamenica 2007. godine…

Kaže kako su neke od žrtava ekshumirane iz dvije masovne grobnice, odnosno njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u primarnoj i u sekundarnoj masovnoj grobnici.

“Porodice su pak, uprkos činjenici da su posmrtni ostaci odavno ekshumirani i identificirani tek ove godine smogli snage da daju svoju saglasnost za ukop ovih žrtava”, navodi Fazlić.

I ove godine će se nizati nišan pored nišana sa istim prezimenom, jer će i ovoga puta brat biti ukopan pored brata, sin pokraj oca, rođak uz rođaka, pored pet amidžića biće ukopan i šesti…

Related Posts

1 of 180