Njemačka jasno poručila: Orban nije putovao u Rusiju i Kinu u ime Evropske unije


Portparol Vlade Njemačke Steffen Hebestreit rekao je da mađarski premijer Viktor Orban nije putovao u Rusiju i Kinu u ime Evropske unije (EU), javlja Anadolu.

Hebestreit je novinarima u Berlinu kazao da Orban aktuelnu turneju provodi u svojstvu premijera Mađarske, a ne u svojstvu predsjedavajućeg Evropske unije.

“Otvorene su mu opcije na tim putovanjima, ali ne u ime EU-a niti kao predsjedatelja Vijeća EU-a“, rekao je Hebestreit i dodao da u ime EU-a govore visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i šef Evropskog vijeća Charles Michel.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Kathrin Deschauer također je izjavila da Vlada očekuje da ne samo Mađarska, već i svako predsjedavanje EU-om ostavi svoje nacionalne zahtjeve iza sebe kada preuzmu ovu ulogu.

Deschauer je navela da je sa iznenađenjem zabilježeno da je Mađarska danas u Budimpešti otkazala sastanak između njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

“Mislimo da bi bilo bolje voditi dijalog i razmijeniti mišljenja o ovom pitanju nakon nekoordinirane posjete Rusiji“, rekla je Deschauer.

Mađarski premijer Orban je 1. jula preuzeo šestomjesečni mandat predsjedavanja Evropskom unijom, a od tada se sastajao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Related Posts