Uprkos mjeri Ustavnog suda BiH: SDS neće riskirati, na izbore ipak izlaze pod novim imenom 


Uprkos tome što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio Centralnoj izbornoj komisiji BiH da ovjeri učešće Srpske demokratske stranke (SDS) na lokalnim izborima 2024. godine pod tim imenom, te nakon što je CIK to i učinio, SDS na izbore ipak izlazi pod imenom SDS-Volja naroda. 

Potvrdio je to u izjavi za Raport predsjednik SDS-a Milan Miličević.

“U ovom trenutku kada Sud nije donio konačnu odluku po apelaciji, nego privremenu mjeru, za nas je izlazak na izbore pod nazivom SDS-Volja naroda sigurnija opcija.

Predsjedništvo stranke je odlučilo da nećemo ništa rizikovati.

Odlučilo je da u izbornu utrku idemo pod novim imenom, jer je i većina kandidatskih listi već bila predata pod tim imenom, tako da bi bilo komplikovano vraćati ih”, kaže Miličević. 

No, uprkos ovoj odluci SDS-a još nije jasno hoće li se na glasačkim listićima naći i SDS i SDS-Volja naroda.

Jer, obje stranke su ovjerene za učešće na lokalnim izborima 6. oktobra, a u stvari je riječ o jednoj stranci. 

U ovom trenutku ni u CIK-u nisu mogli odgovoriti na to pitanje. 

“Tek kad se okonča ovjera kandidatskih listi bit će poznati nazivi političkih subjekata koji će se naći na glasačkom listiću“, kazali su kratko za Raport u CIK-u BiH. 

Rok za ovjeru kandidatskih listi teče od sutra do 2. augusta. 

Podsjećamo, CIK BiH prvobitno je uskratio ovjeru prijave za učešće na izborima SDS-u jer je stranka pod tim imenom imala blokiran račun, jer se nalaze na američkoj „crnoj listi”, a CIK je odbio mogućnost da drugi račun otvore na ime generalnog sekretara.

Na tu odluku SDS je uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji je privremenom mjerom naložio da se učešće SDS-a na predstojećim izborima ovjeri pod tim imenom, što ovoj stranci sad ne odgovora.

Related Posts

1 of 162