Skandal u skandalu: Dva dana Vojska Srbija vršlja po BiH, ključne institucije i kadrovi nisu imali pojma. ‘Istraga’ krenula kad su mediji objavili


Skandal sa pripadnicima Vojske Srbije koji su prvo hodali po Bratuncu, pa jučer defilirali kroz Prijedor, pokazao je poroznost institucija BiH, ali i očito slabu komunikaciju između ključnih institucija.

Tek nakon što je RTRS objavio video defilea pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru i nakon što su mediji to problematizirali – nadležne institucije BiH krenule su i ispitivanje otkud vojska susjedne države u BiH.

Prvi je reagirao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH – organa koji je zadužen za vanjsku politiku i Oružane snage BiH. On je samo znao da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost za ulazak pripadnika Vojske Srbije u BiH, ali nije imao pojma otkud oni tu.

U prvim izjavama ništa konkretno nije znao reći ni ministar odborane BiH Zukan Helez. On je kazao da ni on nije dao odobrenje, ali da će pokrenuti istragu.

Kasnije se dopunjavao i objašnjavao kako se radi o kadetima koji su došli na poziv Ministarstva socijale i rada RS, navodeći da se ne radi o pripadnicima vojske. No, i to je bilo pogrešno – jer su među kadetima bili i oficiri što se vidjelo na nekim fotografijama.

Drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović postfestum je objavio da je zatražio sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te je je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira.

Tokom dana otkriveno je pak da je Ambasada Srbije u BiH uredno obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da će u BiH doći kadeti, polaznici Vojne akademije, predstavnici Ministarstva odbrane Srbije kao i Vojske Srbije.

Najavu je MVP BiH poslalo Graničnoj policiji koja je po instrukciji pustila Vojsku Srbije da uđe u BiH.

Ovaj skandal otkrio je još jedan skandal a to je da ključne osobe izvršne vlasti ne komuniciraju. Ministar odbrane nije imao pojma da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo najavu, a Predsjedništvo BiH također nije imalo pojma o ovom događaju.

Sve to dovelo je do poroznosti institucija BiH, a se lako desi da vojska susjedne države (koja je proglašena krivom da nije spriječila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici) vršlja i paradira po našoj državi.

Na kraju je predsjednik RS Milorad Dodik iskoristio ovu priliku da kaže kako niko nema pravo da drži lekcije njemu i entitetu koji vodi jer nije tražena saglasnost Predsjedništva – jer je ni Bošnjaci ne traže.

Related Posts

1 of 162