Začin nad začinima ima ogromne zdravstvene prednosti


Šafran, u narodu poznat kao “začin nad začinima”, ima dugu i bogatu istoriju koja datira više od 5.000 godina unazad.

Ovaj dragocjeni cvijet se od pamtivijeka koristi u tradicionalnoj medicini širom svijeta i vjeruje se da ima moćna ljekovita svojstva. Legenda kaže da je Kleopatra koristila šafran za svoje kupke, vjerujući da će joj sačuvati mladolikost i ljepotu, dok je Aleksandar Veliki liječio svoje rane upravo ovim čudotvornim začinom.

Šafran nije samo najskuplji začin na svijetu, već i jedan od najkorisnijih. Bogat je vitaminima i mineralima koji mogu biti ključni za očuvanje zdravlja i jačanje imunološkog sistema. Redovna upotreba šafrana može doprineti boljoj općoj vitalnosti, smanjenju stresa, pa čak i regulaciji tjelesne težine.

Zanimljivo je da šafran pokazuje potencijal da djeluje i kao prirodni antidepresiv. Može da pomogne u ublažavanju simptoma anksioznosti i napada panike, poboljšavajući pritom raspoloženje. U narodnoj medicini, šafran je poznat kao sredstvo za mršavljenje i kontrolu apetita. Njegova redovna konzumacija može da pomogne u sprečavanju prejedanja i nekontroliranog grickanja, što su česti uzroci nagomilavanja suvišnih kilograma.

Related Posts