Naučnici duboko u džungli otkrili novu vrstu pirane i dali joj zlokobno ime. Zove se Sauron


Nova vegetarijanska vrsta slična pirani koju su otkrili naučnici u brazilskoj Amazoni nazvana je Sauron po zlikovcu iz filma i knjige Gospodar prstenova, objavio je britanski Prirodoslovni muzej.

Naučnici su službeno opisali i nazvali Myloplus sauron jer njegovo okruglo tijelo i karakteristične narančaste i crne oznake vrlo podsjećaju na zloglasno zlo oko fiktivnog lika pisca JRR Tolkiena, piše Science Alert.

Nova vrsta, jedna od dvije koje su naučnici nedavno imenovali kao dio napora da bolje razumiju biološku raznolikost riba u rijeci Amazoni, ima zube poput ljudskih kako bi odgovarala njenoj biljnoj prehrani.

Iako je blisko povezana s piranama, poznatija je kao “pacu” – uobičajeni naziv koji se obično koristi za vegetarijanske rođake pirana.

Studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu Neotropical Ichthyology, nastojala je rasvijetliti amazonske pirane i njihove srodnike, koji su poznati po tome što ih je teško razlikovati jer mijenjaju izgled tokom svog života.

Rupert Collins, glavni autor i viši kustos zadužen za ribe u londonskom muzeju, pomogao je opisati vrstu.

“Čim su moji kolege predložili ime za ovu ribu, znali smo da je savršeno za nju”, rekao je.

“Izgleda baš kao Sauronovo oko, posebno s crvenim perajama i narančastim mrljama na tijelu.”

Myloplus sauron nalazi se samo u slivu rijeke Xingu, brazilskoj pritoci Amazone, koja sadrži više od 600 vrsta riba, uključujući više od 70 vrsta koje se ne mogu naći nigdje drugdje u svijetu.

Smatra se da je čak 42 posto riba pronađenih u rijeci Amazoni ostalo nepoznato nauci.

Related Posts

1 of 161