Sve je izmišljeno: Sve što se vjerovalo o putnicima u podmornici Titan pokazalo se kao laž


Prošle je godine internetom kružio navodni prijepis komunikacije između podmornice Titan i njenog matičnog broda. Pregledan milione puta, takozvani zapisnik sugerirao je da je niz alarma pretvorio ronjenje do počivališta Titanica u krizu od lupanja srca u kojoj se pet putnika uzalud borilo vratiti se na površinu, piše New York Times.

Ali šef tima američke savezne vlade koji istražuje katastrofu rekao je da je cijeli transkript fikcija. Nakon gotovo godinu dana istrage, njegova grupa nije pronašla znakove da je pet putnika na Titanu imalo ikakvo upozorenje o katastrofalnoj imploziji koja će im oduzeti živote. Dvije milje niže, gdje morska voda vrši golem pritisak, implozija bi trenutno izazvala nasilno urušavanje trupa vozila.

“Uvjeren sam da je riječ o lažnom prijepisu”, rekao je Jason D. Neubauer, koji je otišao u penziju iz Obalne straže SAD i služi kao predsjednik Pomorskog istražnog odbora, najvišeg nivoa istrage agencije. “Bilo je izmišljeno. Njegovo autorstvo nije poznato”.

Unatoč dojmu vjerodostojnosti dnevnika, federalni tim prozreo je pretvaranje iz niza razloga. Značajno je da je tim Neubauera dobio pristup zapisima o stvarnim komunikacijama između podmornice i matičnog broda, koji ostaju neobjavljeni dio federalne istrage.

Rekao je da njegov tim, potpomognut istražiteljima iz Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, “nije pronašao nikakve dokaze” da su Titanovi putnici bili svjesni neposredne implozije ili svoje sudbine.

On se nada, dodao je Neubauer, da će istina utješiti rodbinu zabrinutu da je petorica muškaraca unutar Titana možda patila u svojim posljednjim trenucima.

Otkrića istražitelja prva su koja proizlaze iz sveobuhvatne istrage započete prošlog ljeta o katastrofi i njenim uzrocima. Iako su se očekivala da će istraga biti zaključena prije godinu dana od uništenja Titana, kombinacija tehničkih i pravosudnih složenosti značila je da bi konačno izvješće moglo potrajati godinama.

Pet muškaraca u podmornici bili su Shahzada Dawood, 48, britansko-pakistanski biznismen; njegov sin Suleman, 19 godina; Hamish Harding, 58, direktor britanske aviokompanije; Paul-Henri Nargeolet, 77, francuski autoritet Titanica; i Stockton Rush, 61, osnivač i izvršni direktor OceanGatea, američke firme koja je napravila podmornicu i vodila turistička ronjenja. Tog je dana bio i pilot Titana.

Godinama, počevši od 2018., Rush je odbacivao upozorenja da je neuspješan dizajn podmornice predodređen na neuspjeh. Izuzeće OceanGatea za potencijalne putnike koje je objavila web stranica Business Insider kaže da je “eksperimentalna” letjelica zaronila pod valove oko 90 puta i uspjela dosegnuti dubinu Titanica nakon 13 zarona.

Katastrofa Titana započela je 18. juna 2023., kada je prijavljen nestanak plovila u sjevernom Atlantiku. Pet dana kasnije, 22. juna, Obalna straža je, pozivajući se na otkriće krhotina s Titana u blizini mjesta gdje je potonuo Titanic, objavila da je podmornica pretrpjela “katastrofalnu imploziju”.

Tokom pet napetih dana, flota međunarodnih brodova tražila je izgubljenu letjelicu, budivši nadu da su putnici Titana nekako živi, ​​ali zarobljeni u sve surovijoj krizi dvije milje niže.

U novinskim izvještajima postavljeno je pitanje koliko bi kisika moglo preostati u sistemu za održavanje života podmornice. Također su otkriveni podvodni udarci. Neki su analitičari sugerirali da su preživjeli u izgubljenoj podmornici očajnički pokušavali signalizirati svoju lokaciju u nadi za spas.

Objava obalne straže o imploziji privela je kraju priču o preživljavanju. Javna nagađanja u sljedećim sedmicama okrenula su se tome što je moglo poći po zlu tokom Titanovih posljednjih minuta 18. juna.

Transkript je očito počeo kružiti internetom krajem juna i nudio je izvještaj iz minute u minutu bogato tehničkim detaljima. Prepričavao je specijalizirane kratice za Titan, prvo ime stručnjaka za matični brod i vjerodostojne prikaze spuštanja podmornice. Ukratko, detaljan izvještaj imao je dojam autentičnosti.

“Neko je to napravio dovoljno dobro da izgleda uvjerljivo”, rekao je Neubauer. Zbog balvana su avanturisti “izgledali kao da su u panici”, dodao je.

Tvorac YouTube videa koji ima gotovo sedam miliona pregleda rekao je u svom komentaru redak po redak na lažni dnevnik: “Jednostavno je strašno znati da su ti tipovi proveli 20 minuta u strahu za svoje živote.”

Lažna kriza bila je fokusirana na ono što je transkript nazvao R.T.M. — skraćenica za Real Time Hull Health Monitoring system. OceanGate je pozdravio vlasnički sistem kao “sigurnosnu opciju bez premca koja procjenjuje integritet trupa tokom svakog ronjenja.” Mreža senzora mogla bi – u teoriji – upozoriti da trup ne radi i dati pilotu dovoljno vremena da pobjegne razornom pritisku dubine. Oni koji sumnjaju u sistem nazvali su to lažnim uvjeravanjem.

Lažni prijepis govori o Titanu koji je obavijestio svoj matični brod o nizu alarma trupa, kao i o izvještajima o pucketanju. Titanova posljednja navodna poruka o senzorima trupa glasila je: “RTM upozorenje aktivno sve crveno.”

Lažni prijepis završio je zabrinjavajućom notom šutnje, jer je matični brod poslao sedam sažetih poruka raspitujući se o sudbini podmornice, ali nije dobio nikakav odgovor. “Molimo odgovorite ako ste u mogućnosti”, glasila je navodno posljednja poruka.

U intervjuu, Alfred S. McLaren, penzionisani mornarički podmorničar, pilot podmornice i predsjednik emeritus Kluba istraživača, rekao je da je transkript smatrao vjerodostojnim. “Ima smisla”, rekao je. “Čini se da je u pitanju novac” u smislu načina na koji bi Titan i njegov matični brod komunicirali.

Related Posts

1 of 182