Muče vas glavobolje, često ste žedni? Simptomi mogu ukazivati na jednu bolest


Ako pažjivo slušate svoje tijelo, na vrijeme ćete prepoznati opasnosti i spriječiti ih. Primjerice, pojačana žeđ, česta potreba za mokrenjem, valovi vrućine, nesanica i noćni grčevi smatraju se simptomima dijabetesa. Također, trebali biste biti oprezni ako se pojave glavobolje i vaša tjelesna težina naglo padne.

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada tijelo ne može pravilno regulirati nivo šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je važan izvor energije za tijelo, a nivo glukoze u krvi kontroliše hormon inzulin, koji proizvodi gušterača. Kod dijabetesa, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne može efikasno koristiti inzulin.

Dijabetes tipa 1 autoimuna je bolest u kojoj imuni sistem napada stanice gušterače koje proizvode inzulin. Zbog toga tijelo ne proizvodi inzulin, pa osobe s dijabetesom tipa 1 moraju uzimati inzulin cijeli život.

Dijabetes tipa 2 najčešći je oblik dijabetesa koji se obično razvija u odrasloj dobi. Kod ovog tipa dijabetesa, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi pravilno (inzulinska rezistencija). Često je povezan s pretilošću, sjedilačkim načinom života i lošim prehrambenim navikama.

Postoji i gestacijski dijabetes koji se može javiti u trudnoći kod žena koje prije trudnoće nisu imale dijabetes. Obično nestaje nakon poroda, ali može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Liječenje dijabetesa obično uključuje promjene u načinu života (prehrana, tjelovježba), oralne lijekove ili inzulin, ovisno o vrsti dijabetesa.

Related Posts