SDA blijedim skupom otvorila kampanju. Izetbegović frustriran optuživao Trojku i prijetio strancima


SDA je večeras otvorila predizbornu kampanju u Travniku gdje su održali skup na kojem je govorio i predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Iako smo od SDA navikli na ‘spektakularne’ skupove, sa svim pripadajućim kičem i folklorom današnji je bio prilično mlak, neinventivan i dosadan.

Skup je tradicionalno moderirala voditeljica Hayata (ona koja suzu pusti dok joj Sebija Izetbegović u ramazanskom programu priča kako tradicionalno jede cheescake), aktivisti su mahali zastavama, pjevala se himna stranke… No, ipak dosadno.

A za to je možda najzaslužniji upravo Izetbegović koji je svoj govor sveo na to da istrese frustraciju što više nije vlast. On je ponavljao već dobro poznate spinove o navodnoj izdaji države, prodaji interesa BiH, Fadilu Novaliću kao genijalcu i – međunarosnoj zavjeri protiv SDA.

Izetbegović je bio toliko frustriran da je u nekoliko navrata jako dizao ton i prijetio strancima koje vidi kao najveće krivce što više nije vlast.

“Ogriješili su se mnogi o Bošnjake i o njihovu temeljnu stranku. Očekivali smo to od onih kojima Bošnjaci smetaju. Oni su u ratu pokušali da ih pobiju i rastjeraju, da im otmu zemlju, resurse. A u miru pokušavaju da ih marginaliziraju, obesprave, da dominiraju nad njima. Ali obespravljivanje Bošnjaka nismo očekivali od onih koji su prijatelji Bosne i Hercegovine, koji žele mir i stabilnost u njoj i na Balkanu. Umjesto da se odlučno suprotstave politikama i političarima koji negiraju genocid, koji pokušavaju političkim sredstvima dovršiti ratne ciljeve, onima koji slave ratne zločince i u školskim udžbenicima ih predstavljaju kao heroje – dio predstavnika Međunarodne zajednice ih je pustio da to rade, neke i ojačao. A oštricu je usmjerio na SDA i Bošnjake”, rekao je Izetbegović.

Nije se libio ni da zaprijeti međunarodom faktoru koji je ‘izbacio SDA’ iz vlasti.

“Moja poruka prijateljima BiH je da su izabrali nepravičan i krajnje pogrešan put za stabilizaciju BiH i regiona. Ako želite mir i stabilnost ne ponižavajte najbrojniji narod u BiH i stranku koja je izbor tog naroda”, rekao je Izetbegović.

Ostatak govora je posvetio Trojci, tvrdio da su najgori i da jedino SDA može ovu državu spasiti i povesti naprijed. Nije objašnjavao zašto to nisu uradili proteklih 20 godina.

Related Posts

1 of 158