Nakon desetodnevne ofanzive: Izraelske snage povlače se iz Jenina ostavljajući smrt i razaranja


Izraelska vojska povukla se rano jutros iz grada Jenina i njegovog izbjegličkog kampa u sjevernom dijelu okupirane Zapadne obale nakon desetodnevne ofanzive tokom koje je ubijen veliki broj Palestinaca.

Izraelske snage napustile su grad i kamp Jenin nakon desetodnevnih napada u kojima su ubijene i ranjene desetine ljudi, ostavljajući za sobom ruševine i veliku materijalnu štetu, objavila je zvanična palestinska agencija WAFA.

Stanovnici Jenina izrazili su bojazan da će se izraelska vojska vratiti u grad i kamp kako bi pokrenula dalje napade nakon povlačenja i pozicioniranja na okolnim vojnim kontrolnim punktovima, kao što se više puta dešavalo u prošlosti.

Izraelske snage uništile su glavne puteve u Jeninu, izbjeglički kamp i infrastrukturu u području istočno od grada. Voda, struja i komunikacioni vodovi su prekinuti.

Izraelska vojska je 28. augusta započela svoju najopsežniju vojnu kampanju na sjeveru Zapadne obale u posljednje dvije decenije.

Tenzije su se pojačale širom okupirane Zapadne obale dok Izrael istrajava u svojoj ofanzivi na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno oko 40.900 Palestinaca, većinom žena i djece.

Najmanje 691 osoba je ubijena, a više od 5.700 ranjeno u izraelskim napadima na Zapadnoj obali od tada, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi.

Related Posts