Asteroid koji je jurio prema Zemlji izgorio u spektakularnoj vatrenoj kugli


Sićušni asteroid koji je krenuo prema Zemlji izgorio je u ‘spektakularnoj vatrenoj kugli’ iznad Filipina, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Svemirsku stijenu veliku tek oko metar uočila je straživačka tehnologinja Jacqueline Fazekas u arizonskom Catalina Sky Survey tek u srijedu ujutro. Označen kao 2024 RW1, predviđalo se da će asteroid izgorjeti u atmosferi.

Nekoliko agencija i svemirskih promatrača amatera, uključujući Nasin ured za koordinaciju Planetarne obrane, potvrdilo je da je bezopasni asteroid izgorio iznad Filipina oko ponoći po lokalnom vremenu (u 16:40 UTC u srijedu), piše Indepedent.

Takvi asteroidi male veličine često udaraju u Zemlju, ali se rijetko primijete prije udara.

“Obližnja tropska oluja Yagi/Enteng otežat će promatranje vatrene kugle”, upozorila je ranije ESA. Ali vedrije vrijeme omogućilo je ljudima u blizini otoka Luzon na Filipinima da uoče goruću svemirsku stijenu, a mnogi su podijelili fotografije i videozapise spektakularnog događaja na društvenim mrežama.

“Ovo je tek deveti asteroid koji je čovječanstvo uočilo prije udara”, objavila je ESA na X. Planetarni obrambeni sustavi za otkrivanje i praćenje asteroida blizu Zemlje koji predstavljaju potencijalni rizik za planet postali su prioritet u posljednje vrijeme.

Svemirske agencije, uključujući Nasu, testiraju metode za borbu s takvim po život opasnim asteroidima.

Nasina misija Dart 2022. srušila je raketu koja je letjela brzinom od oko 6,6 km/s u asteroid veličine nogometnog stadiona Dimorphous kako bi testirala izvedivost skretanja takvog svemirskog kamenja s njihovih budućih putanja prema Zemlji. Kina također planira misiju skretanja asteroida do 2030. godine.

Dok velike svemirske stijene na putanji prema Zemlji predstavljaju ozbiljnu prijetnju planetu, čak i one manje koje izmiču otkrivanju mogu uzrokovati značajnu štetu životu i imovini.

Prije više od deset godina, meteor od 20 metara koji se kretao brzinom od preko 18 km/s eksplodirao je iznad ruskog grada Čeljabinska, uzrokujući snažnu eksploziju s energijom više od 30 atomskih bombi.

Eksplozija meteora ozlijedila je više od 1500 ljudi od razbijenog stakla, ostavivši oštećene zgrade.

Dok naučnici širom svijeta rade na katalogiziranju svih asteroida većih od 1 km, postoji šansa da neki manji s vremena na vrijeme proklizne kroz mrežu. NASA planira lansirati novi infracrveni teleskop nazvan NEO Surveyor koji će tražiti takvo svemirsko kamenje u blizini Zemlje.

Related Posts

1 of 157