Vjerovanje u posjete vanzemaljaca Zemlji izmiče kontroli ili šta to zna Donald Trump


Ideja da su izvanzemaljci možda posjetili Zemlju postaje sve popularnija. Otprilike petina građana Ujedinjenog Kraljevstva vjeruje da su Zemlju posjetili izvanzemaljci, a procjenjuje se da 7% vjeruje da su vidjeli NLO.

Brojke su još veće u SAD-u – i rastu. Broj ljudi koji vjeruju da su viđenja NLO-a vjerojatan dokaz vanzemaljskog života porastao je s 20% 1996. na 34% 2022. Oko 24% Amerikanaca kaže da je vidjelo NLO.

Ovo vjerovanje pomalo je paradoksalno jer nemamo nikakvih dokaza da vanzemaljci uopće postoje. Štoviše, s obzirom na goleme udaljenosti između zvjezdanih sustava, čini se čudnim da o njima saznajemo samo nakon posjeta. Dokazi za vanzemaljce vjerojatnije dolaze od signala s dalekih planeta, piše Space.com.

U radu koji je prihvaćen za objavljivanje u Zborniku radova Međunarodne astronomske unije, tvrdim da vjerovanje u izvanzemaljske posjetitelje više nije hir, već široko rasprostranjen društveni problem.

Uvjerenje sada raste do te mjere da političari, barem u SAD-u, osjećaju da moraju odgovoriti. Otkrivanje informacija o navodnim neidentificiranim anomalnim fenomenima (UAP-ovi, a ne NLO-i) iz Pentagona privuklo je mnogo dvostranačke pozornosti u zemlji.

Velik dio toga igra se na poznatim anti-elitnim tropima koje su obje strane bile spremne koristiti, kao što je ideja da vojska i tajnovita kabala privatnih komercijalnih interesa skrivaju duboku istinu o posjeti vanzemaljaca. Vjeruje se da ta istina uključuje viđenja, otmice i obrnuti inženjering vanzemaljske tehnologije.

Vjera u zataškavanje čak je veća od vjere u posjet vanzemaljaca. Godine 2019., anketa Gallopa pokazala je da nevjerovatnih 68% Amerikanaca vjeruje da “američka vlada zna više o NLO-ima nego što govori”.

Ovaj politički trend nastajao je desetljećima. Jimmy Carter obećao je otkrivanje dokumenata tokom svoje predsjedničke kampanje 1976., nekoliko godina nakon što je sam prijavio viđenje NLO-a. Kao i kod mnogih drugih viđenja, najjednostavnije objašnjenje je da je vidio Veneru. (To se često događa.)

Hillary Clinton također je sugerirala da želi “otvoriti [Pentagon] dosjee koliko god mogu” tokom svoje predsjedničke kampanje protiv Donalda Trumpa. Kao što se vidi u videu ispod, Trump je sugerirao da bi trebao “razmisliti” o tome je li moguće skinuti oznaku tajnosti s takozvane Roswellove dokumentacije (koja se odnosi na notorni navodni pad NLO-a i pronalaženje vanzemaljskih tijela).

Bivši predsjednik Bill Clinton tvrdio je da je poslao svog šefa stožera, Johna Podestu, dolje u Područje 51, visoko povjerljivo postrojenje američkih zračnih snaga, samo u slučaju da su glasine o vanzemaljskoj tehnologiji na tom mjestu istinite. Ne vrijedi ništa što je Podesta dugogodišnji entuzijast za sve što ima veze s NLO-ima.

Najistaknutiji trenutačni zagovornik otkrivanja dokumenata je čelnik demokratskog Senata Chuck Schumer. Njegov skinut zakon o otkrivanju UAP-a iz 2023. godine zbog otkrivanja nekih UAP zapisa kosponzorirala su tri republikanska senatora.

Pentagon je konačno počeo otkrivati ​​u ranim fazama mandata Joea Bidena, ali dosad se nije imalo što vidjeti. Ništa ne liči na susret. Ništa ne izgleda blizu.

Ipak, pozadinska buka ne nestaje.

Sve to u konačnici potiče teorije zavjere, koje bi mogle narušiti povjerenje u demokratske institucije. Bilo je duhovitih poziva na juriš na Područje 51. A nakon jurišanja na Capitol 2021., ovo sada izgleda kao sve opasnija mogućnost.

Previše pozadinske buke o NLO-ima i UAP-ovima također može stati na put legitimnoj naučnoj komunikaciji o mogućnosti pronalaska mikrobnog izvanzemaljskog života. Astrobiologija, nauka koja se bavi takvim stvarima, ima daleko manje učinkovit stroj za reklamiranje od NLO-a.

History, dio YouTube kanala u vlasništvu Disneya, redovito prikazuje emisije o “drevnim vanzemaljcima”. Serija je sada u svojoj 20. sezoni i kanal ima 13,8 miliona pretplatnika. NASA-in astrobiološki kanal ima teško osvojenih 20.000 pretplatnika. Stvarna se nauka uvelike nadmašuje zabavom prepakiranom u činjenice.

Priče o posjeti izvanzemaljaca također su opetovano pokušavale preoteti i prebrisati povijest i mitologiju domorodačkih naroda.

Prvi koraci u tom smjeru sežu u naučno-fantastičnu priču Alexandera Kazantseva Explosion: The Story of a Hypothesis (1946.). Predstavlja događaj udara Tunguskog meteorita iz 1908. kao eksploziju motora vanzemaljske letjelice nalik na Nagasaki. U Kazancevovoj priči, jedna preživjela divovska crna žena ostavljena je na cjedilu, opremljena posebnim iscjeliteljskim moćima. To je dovelo do toga da ju je domorodački narod Evenki usvojio kao šamana.

NASA i svemirska naučna zajednica podupiru napore kao što je inicijativa Native Skywatchers koju su pokrenule autohtone zajednice Ojibwe i Lakota kako bi osigurale opstanak pripovijedanja o zvijezdama. Postoji stvarna i široka mreža domorodaca o tim pitanjima.

Ali NLOolozi obećavaju daleko veći profil domorodačke historije u zamjenu za miješanje pravih domorodačkih priča o životu koji stiže s neba s izmišljenim pričama o NLO-ima, prepakiranim kao potisnuta historija.

Related Posts

1 of 157