Veliki raskol između SAD i Velike Britanije: London obustavio isporuku oružja Izraelu, stigla reakcija Washingtona


Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD razišli su se oko svoje politike u odnosu na Izrael i njegov rat s Hamasom, nakon što je britanska vlada obustavila prodaju oružja toj zemlji.

U ponedjeljak je ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy najavio da će 30 od 350 dozvola za izvoz oružja u Izrael biti suspendirano.

Taj je potez označio prvo veliko razilaženje Ujedinjenog Kraljevstva sa SAD od napada 7. oktobra i uslijedio je u trenutku kada su američki dužnosnici ponovno potvrdili svoju podršku Izraelu.

Prošle je sedmice Kamala Harris rekla za CNN da neće pokolebati u svojoj podršci Izraelu.

“Dopustite da budem vrlo jasna. Ja sam nedvosmislena i nepokolebljiva u svojoj predanosti odbrani Izraela i njegovoj sposobnosti da se brani”, rekla je.

Zatim, u utorak, Matt Miller, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD, rekao je da odluka Ujedinjenog Kraljevstva nema nikakvog utjecaja na SAD i da oni neće zaustaviti prodaju oružja.

Rekao je: “Došli su do ovog zaključka. Imamo provjere koje su u toku.”

Miller je rekao da su dvije zemlje razgovarale prije objave, ali da je stav SAD ostao nepromijenjen.

Odvrativši se od pitanja o tome što SAD misle o odluci Ujedinjenog Kraljevstva, Miller je umjesto toga rekao: “Ujedinjeno Kraljevstvo je suverena zemlja, konačna odluka je na njima.”

Razlika u politici dolazi nakon što su SAD najavile krivične prijave protiv viših čelnika Hamasa, uključujući Yahya Sinwara, u vezi s napadima od 7. oktobra.

Utjecaj slučaja uglavnom je simboličan jer se vjeruje da se novoizabrani čelnik Hamasa Sinwar duboko skriva u Gazi, a troje od šestorice optuženih smatra se mrtvim.

Optužbe su prvobitno podnesene u veljači pod pečatom , ali s obzirom na smrt Hamasovog političkog vođe Ismaila Haniyeha u srpnju i druge događaje, bilo je manje potrebe za tajnošću.

“Optužbe koje su danas otkrivene samo su jedan dio naših napora da ciljamo svaki aspekt Hamasovih operacija”, rekao je državni tužilac Merrick Garland u video izjavi.

“Ove akcije neće biti naše posljednje”.

U međuvremenu veliki protesti nastavili su se već treću noć zaredom u Tel Avivu, jer mnogi Izraelci zahtijevaju da njihova vlada postigne dogovor o vraćanju talaca kući.

U napadu od 7. oktobra Hamas je ubio oko 1.200 ljudi, a više od 200 ih je uzeo kao taoce – što je pokrenulo invaziju koja je odnijela preko 40.000 života Palestinaca.

Jedan od ključnih ciljeva Izraela u ovom ratu bio je vratiti taoce kući na sigurno, ali Netanyahu je izložen sve većim kritikama zbog dugotrajnog neuspjeha da to učini – mnogi ga Izraelci sada smatraju odgovornim za smrt talaca.

Stotine su izašle na ulice u utorak navečer nakon prijetnji općim štrajkom početkom ove sedmice.

Jedna ključna tačka spora u pregovorima o prekidu vatre je Netanyahuovo inzistiranje na izraelskoj kontroli nad granicom Gaze i Egipta – u obliku filadelfijskog koridora.

Benny Gantz, bivši ministar odbrane i načelnik stožera vojske, rekao je da bi se Izrael trebao usredotočiti na vraćanje talaca kući.

Related Posts

1 of 178