Strahuju od ruskog napada: Poljska povećava proizvodnju municije


Poljska želi povećati proizvodnju artiljerijskih projektila od 155 milimetara u nadi da će osigurati dovoljne zalihe ako Rusija napadne NATO, rekao je Reutersu jedan visoki zvaničnik.

Neki predstavnici NATO-a kažu da bi Kremlj mogao biti spreman vojno napasti zemlje koje su članice ovog zapadnog vojnog saveza za pet do osam godina, nakon što obnovi svoje snage poslije rata u Ukrajini.

Moskva je redovno odbacivala zapadne sugestije da bi mogla planirati napad na NATO države.

“Naša je ambicija imati sposobnost popuniti poljska skladišta paralelno s postizanjem punog, neovisnog kapaciteta za proizvodnju municije u Poljskoj, u roku od pet do osam godina”, rekao jwe Maciej Idzik, član uprave poljske kompanije za proizvodnju naoružanja Armaments u državnom vlasništvu.

Potražnja za projektilima od 155 mm naglo je porasla nakon ruske invaziju na Ukrajinu. Zalihe NATO saveznika za vlastitu odbranu su potrošene jer su granatama podržavali Kijev.

Evropska unija nastoji proširiti kapacitete bloka za proizvodnju municije na dva miliona granata godišnje do kraja 2025. izdvajanjem 500 miliona eura u finansiranju za povećanje podrške granatama Ukrajini i obnavljanje zaliha EU.

Related Posts