Rusi izveli nove raketne napade na Kijev i Lavov, Poljska digla uzbunu


Rusija je rano jutros izvela nove serije napada širom Ukrajine, a posebno je na meti bio grad Lavov koji se nalazi na samoj granici sa Poljskom koja je članica NATO saveza.

Ovaj napad uslijedio je samo dan nakon što je Rusija pogodila vojni institut u centralnom ukrajinskom gradu Poltava s dvije balističke rakete, u najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu ove godine, pri čemu je ubijeno više 50 osoba, a stotine njih je ranjeno.

U srijedu su svjedoci Reutersa čuli nekoliko eksplozija na periferiji Kijeva i Lavova, što je izgledalo kao rad protivzračnih sistema. Ukrajinski vojni zvaničnici su potvrdili da su jedinice protivzračne odbrane bile angažovane u odbijanju napada.

“Da, veoma je bučno,” izjavio je Maksim Kozytskyi, guverner Lavovske oblasti, na aplikaciji Telegram. Dodao je da su stambene zgrade oštećene u gradu Lavovu, koji je administrativni centar šire regije.

Poljska je u srijedu po treći put u osam dana aktivirala avione kako bi osigurala sigurnost svog zračnog prostora.

“Ovo je još jedna vrlo zauzeta noć za cijeli protivzračni sistem u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dugog dometa avijacije Ruske Federacije koja izvodi napade,” saopćila je Komanda na X-u (bivši Twitter).

Rusija je u proteklih 10 dana zasula Ukrajinu s nekoliko stotina raketa i dronova, što neki ruski vojni blogeri smatraju Moskovskim odgovorom na nedavni upad ukrajinskih snaga na rusku teritoriju. Moskva još uvijek nije komentarisala napade na Poltavu, kao ni srijedušnje napade na Lavov i Kijev. Rusija često tvrdi da njeni napadi ciljaju ukrajinsku vojnu, energetsku i transportnu infrastrukturu, a ne civile.

Cijela Ukrajina je bila pod uzbunom zbog zračnih napada od oko 01h u srijedu, saopćilo je ukrajinsko zrakoplovstvo na Telegramu.

Related Posts