Počela radionica o digitalnim tehnologijama u izbornom procesu u BiH


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u saradnji s Venecijanskom komisijom organizovala je dvodnevnu radionicu o primjeni digitalnih tehnologija u izbornom procesu, koja je danas započela u Sarajevu.

Radionica je okupila stručnjake i izborne dužnosnike koji će raspravljati o inovativnim rješenjima za unaprjeđenje transparentnosti i učinkovitosti izbora.

Prvog dana bit će obrađene teme poput biometrijske identifikacije birača, automatskog prijenosa rezultata i video nadzora kod brojanja glasova. Drugog dana, fokus radionice bit će na praktičnim studijama slučaja i kriznom upravljanju u situacijama kada tehnologija zakaže, uključujući alternative poput papirnatih rješenja.

Radionica će završiti zaključnim obraćanjem Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, Srđana Darmanovića, profesora komparativne politike, člana Venecijanske komisije za Crnu Goru i Mamuke Longurashvilija, pravnog savjetnika Venecijanske komisije, koji će rezimirati rasprave i naglasiti važnost daljnje saradnje u modernizaciji izbornog procesa, saopćeno je iz Ureda za informisanje CIK BiH.

Related Posts