Ovo su poznati koji su pobijedili rak. Primjera ima i kod nas


Slavna manekenka Elle Macpherson (60) šokirala je javnost kada je u svojim predstojećim memoarima “Learning to Trust Yourself” otkrila da je bila riješena da rak dojke pobijedi uz holistički pristup, suprotno ljekarskim savjetima.

Elle je 2017. dobila dijagnozu intraduktalnog karcinoma, nakon čega joj je ljekar preporučio da se podvrgne mastektomiji uz zračenje, hemoterapiju, hormonsku terapiju i na kraju rekonstrukciji dojke.

Međutim, odlučila je da ne slijedi tradicionalnu medicinu.

Otkrila je da se molila i meditirala na plaži u Majamiju, kada je i zaključila da rak ne želi da liječi lijekovima već “intuitivnim, holističkim pristupom vođenim srcem”.

Dodala je da je dane provodila svaki minut posvećujući tome da se u potpunosti izliječi.

Bolest je sada u “kliničkoj remisiji”, ali Ella kaže da svoje stanje radije zove “totalnim zdravljem”.

Dijagnoza karcinoma odavno više ne znači fatalan ishod, a brojni su primjeri slavnih osoba koje o tome javno govore kako bi bili podrška I nadahnuće svima koji se bore s ovim zdravstvenim izazovom. Ovo su samo neki od primjera.

Klavijaturista grupe The Cure Roger O'Donnell (68) objavio je da mu je  dijagnosticiran vrlo rijedak i agresivan oblik limfoma dijagnosticiran prošle godine i da je od tada podvrgnut liječenju.

“Koristila mi je najnovija imunoterapija i lijekovi koji su prvi put korišteni prije 100 godina. Posljednja faza liječenja bila je radioterapija koja je ujedno bila i jedna od prvih razvijenih terapija protiv raka”, napisao je.

Dodao je kako je liječenje bilo uspješno.

 “Dobro sam i prognoza je nevjerovatna. Ludi ubica sa sjekirom pokucao je na vrata, ali mu nismo odgovorili. Rak se može pobijediti, ali ako vam se dovoljno rano dijagnosticira, imate mnogo veće šanse, tako da sve što mogu reći je da idete na pregled ako imate i najmanje simptome napisao je.

Čuveni biciklista Lance Armstrong ( 52), koji se nekoliko puta našao na listi 100 najzdravijih muškaraca svijeta, 1996. dobio je dijagnozu raka testisa, a toliko je već bio uznapredovao da se raširio na njegov mozak, pluća i stomak.

Već u februaru 1997. slavni sportista je proglašen zdravim, a rekao je kako je najvažnije nastaviti vjerovati u sebe, vjerovati u ljekare i terapiju.

Glumica Sofia Vergara (51) 2001. godine suočila se s dijagnozom raka štitnjače. Ona je tada ispoštovala sve što su joj ljekari savjetovali I odvano slovi kao izliječena.

Hugh Jackman već vodi 5:0. Protiv raka kože. Radi se o bazalnom raku kože, koji je najčešće nesmrtonosan, no uništava kožu i tkiva oko sebe. Smatra se kako nastaje primarno zbog pretjeranog izlaganja ultraljubičastom svijetlu, odnosno nenanošenja krema za sunčanje pri dugotrajnom izlaganju suncu.

Mark Ruffalo 2001. godine dobio je dijagnozu karcinom mozga. Ono što je najčudnije je da je Ruffalo imao vrlo stvaran san da pati od raka ove vrste te ga je toliko mučio da je odlučio posjetiti doktora. Nalazi su se pokazali pozitivnima, no Ruffalo nije bio spreman podijeliti ovu novost niti sa svojom ženom niti s javnošću. Tek sedam dana nakon rođenja njegovog sina, Ruffalo je ispričao javnosti o svojoj bolesti, a sada kaže kako ga je taj bliski susret sa smrću podsjetio koliko voli svoj život i koliko voli glumu.

Fran Drescher (66)  provela je čak dvije godine obilazeći različite doktore prije nego joj je postavljena tačna dijagnoza. Najprije su njeni simptomi liječeni kao druge bolesti, a u jednom su joj trenutku bili prepisani i hormoni, a na kraju je endomterijska biopsija pokazala da se radi o raku maternice. Nakon toga je napisala knjigu, a kada je shvatila da se mnoge žene susreću sa sličnim problemom kao i ona, odlučila je pokrenuti i organizaciju Cancer Schmancer Movement, kako bi se podigla svijest o ranoj dijagnozi i prevenciji raka te kako bi se usmjerila pažnja i stručnjaka prema tome, a ne samo prema traženju lijeka za rak.

I u našoj zemlji ima primjera poznatih žena koje su pobijedile rak dojke. Među njima su operna pjevačica Aida Čorbadžić, kao i TV voditeljica Vanja Semić.

Kada je imala 20 godina, pjevačica  iz Goražda s adresom u Beogradu, Anabela Atijas vodila je tešku borbu s opakom bolešću. Operirana je u Švedskoj 1995. godine I danas je zdrava žena. Imala je samo 19 godina kada joj je operiran rak dojke.

Pjevačica Nada Obrić (76) Nada Obrić čak tri puta suočila se s  dijagnozom karcinoma na različitim organima.

Related Posts

1 of 165