Krišto zasula komplimentima Plenkovića: Hvala vam od srca na svemu što činite za BiH, njene narode i građane


Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je danas da će BiH i u narednom periodu nastaviti intenzivirati i jačati odnose s Hrvatskom, kao i saradnju na jačanju evropskog puta BiH.

Krišto se u Sarajevu sastala s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka delegacija dvije zemlje, Krišto je poželjela Plenkoviću uspješan i treći mandat na čelu Vlade Hrvatske i zahvalila mu što je i na početku novog mandata izabrao BiH za prvu inozemnu posjetu.

“To je potvrda naših dobrih i prijateljskih odnosa. Potvrda je to da ste iskreni i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine.

Hvala vam od srca na svemu što činite za BiH, njene narode i građane, institucije, kao i na poseban način na evropskom putu BiH“, kazala je Krišto.

Podsjetivši da je početkom godine Plenković u društvu šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruteaa realizirao izuzetno važnu posjetu Bosni i Hercegovini, Krišto je rekla da je ta posjeta doprinijela poboljšanju odnosa unutar BiH i unutar institucija Evropske unije.

“Na današnjem sastanku sam premijera Plenkovića upoznala o aktuelnoj situaciji, našem radu i onom što nas očekuje. Pričali smo o brojnim projektima koji su izraz dobre saradnje, kao i o mnogim drugim stvarima koje nas čekaju u kontekstu još boljih bilateralnih odnosa“, istakla je Krišto.

Ukazujući na činjenicu da predkampanja uoči lokalnih izbora u BiH otežava proces donošenja odluka, Krišto je kazala da bh. vlasti nastavljaju snažno raditi i razgovarati i na političkoj razini kako bi nastavili sa svojim radom i ispunjavanjem obaveza preuzetih na evropskom putu.

“Potrebno je nastaviti reforme u skladu sa ustavnim ustrojstvom BiH kako je ona definirana kao država tri konstitutivna naroda i sa jednakim pravima u kontekstu zaštite kolektivnih prava preko relevantnih institucija i kroz izbor legitimnih političkih predstavnika“, kazala je Krišto.

Izrazivši žaljenje što nisu usaglašeni stavovi o Planu rasta u okviru reformske agende u BiH, Krišto je najavila da nastavljaju razgovore i traganje za rješenjima u interesu svih u BiH.

Krišto je također kazala da je s Plenkovićem i delegacijom iz Hrvatske danas razgovarano i o brojnim projektima te da je informirala sagovornike da je Vijeće ministara BiH usvojilo zapisnik sa ranije održane zajedničke sjednice sa Vladom Hrvatske.

“Razgovarali smo i o tome kako da u narednom periodu pristupimo realizaciji zajedničkih zaključaka iz zapisnika. Usvojili smo i međudržavni sporazum o evropskom partnerstvu između BiH i Hrvatske“, naglasila je Krišto i dodala da i to pokazuje kako Hrvatska nastavlja snažnu potrebnu pomoć Bosni i Hercegovini na svim poljima.

Plenković će se tokom posjete Sarajevu sastati i sa čelnicima Parlamentarne skupštine BiH, a potom će otputovati u Mostar i prisustvovati svečanom otvorenju mosta Hercegovina kod Počitelja.

Prisustvovat će i svečanosti uručenja ugovora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sastat će se i s predsjedavajućim Doma naroda BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, kao i s ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem. Plenković će obići i gradilište Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Related Posts

1 of 159