Revolucionarno otkriće kod piramida u Egiptu dalo naučnicima novu dimenziju u istraživanjima


Nedavno se rasplamsala rasprava oko početka antropocena. Rasprava nije završila konsenzusom jer se naučnici nisu mogli usuglasiti o trenutku kada je čovjekov utjecaj na okoliš dosegao velike razmjere.

Upravo je ovo istraživanje pokazalo da je naš utjecaj na okoliš počeo znatno prije 20. stoljeća. Važne spoznaje o tom utjecaju daje nam geoarheologija.

Nova istraživanja rađena su na području nedaleko Gize, ispod urbane zone Kaira, a rezultirala su neočekivanim spoznajama. Istraživanja su rađena na mjestu gdje se prije 4600 godina nalazila luka Kufu. Ova luka danas slovi za jednu od najstarijih luka na svijetu.

Datira se u vrijeme vladavine faraona Kufua po kojem je dobila i ime, a koji je najpoznatiji kao graditelj Velike piramide u Gizi. Stručnjaci su ovo istraživanje usmjerili na ranu metalurgiju, usko povezanu s izgradnjom piramida, kao i na utjecaj obrade metala na okoliš. Konkretna su istraživanja rađena u proljeće 2019. godine, a rezultati studije su objavljeni ovih dana (avgust 2024.).

Istraživanje je provedeno kombinacijom različitih tehnika. Između ostalog je korištena masena spektrometrija induktivno spregnute plazme (ICP-MS) koja ja omogućila utvrđivanje prisutnosti raznih teških metala u stratigrafiji tla, a pri tome se prisutnost kontaminacije vremenski testirala radiokarbonskim datiranjem.

Studija je pokazala da je luka imala važno mjesto u metalurgiji Egipta, kao i da je tamošnja obrada metala dovela do strašne kontaminacije okoliša bakrom i arsenom, ali i drugim teškim metalima. Kontaminacija je bila prisutna ne samo u tlu već i u vodi i zraku te je utjecala na radnike i lokalno stanovništvo.

Ono što istraživače ove nove studije čini posebno ponosnim je to što je njihovo istraživanje dalo jasniji pogled na živote ljudi koji nisu pripadali krugu elite, odnosno usmjerilo je njihovu pažnju na živote 95 posto ondašnjeg stanovništva. Studija je ukazala na loše zdravlje radnika i lokalaca uslijed izloženosti visokim koncentracijama teških metala, piše Povijest.hr.

Počeci onečišćenja okoliša vidljivi su već u Preddinastičkom periodu što pokazuje da se obradom metala počelo ovdje i ranije nego se mislilo. To ne znači da je luka starija od vremena Kufua, samo pokazuje da se s metalurgijom počelo i prije Kufuova vremena.

Vrhunac onečišćenja je zabilježen tijekom izgradnje veličanstvenih piramida 4. dinastije. Stručnjaci su utvrdili intenzivnu kontaminaciju okoliša prisutnu između 2500. i 1000. godine prije Krista. Zanimljivo je za spomenuti da i kada je prestala izgradnja piramida kontaminacija se nastavila. To je pokazatelj nastavka obrade metala, pa čak i nakon što je došlo do povlačenja Nila i pretvaranja tamošnjeg područja u poljoprivredne zone. Drugim riječima ovdje se kontinuirano obrađivao metal kroz dugi niz godina.

Related Posts

1 of 157