Ovo je jedina zemlja na planeti koja nema svoju fudbalsku reprezentaciju


Oni su jedina zemlja na planeti bez reprezentacije sa 11 igrača, ali Maršalska ostrva se nadaju da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti.

Grupu vulkanskih ostrva okupirale su SAD tokom Drugog svjetskog rata, gdje su koristile lokaciju za svoje nuklearne probe, prije nego što su postale suverena nacija 1986.

Preskočimo naprijed u današnje vrijeme i Maršalska ostrva se sada nadaju pridruživanju svjetskom fudbalu jer žele ne samo stvoriti tim, već i postati konkurentni pritom.

Na čelu njihovih napora da se upuste u ovaj sport je Englez Lloyd Owers, koji je imenovan za tehničkog direktora za zemlju.

U razgovoru za BBC, Owers je otkrio kako je poduhvat započeo i njegovu motivaciju iza ideje.

“Počelo je putem e-maila, a onda je postalo lakše razgovarati putem WhatsAppa zbog vremenske razlike”, rekao je Owers.

“Onda je došlo do faze u kojoj su me zamolili da sastavim prijedlog uz svoju vlastitu filozofiju o tome kako sam vidio da ekipa raste.”

Owers je dodao: „Na ličnom nivou to je bila prilika da budem dio nečega što je bilo tako veliko kao što je ovo; jedina nacija na svijetu bez definisane reprezentacije.

„Ali to je bila i njegova ambicija. Savez želi biti dio OFC-a, ali također želi na kraju postati član FIFA-e.

“Oni ne žele samo da igraju protiv lokalnih država, oni žele biti dio većeg programa.

„Znamo da želimo da budemo dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Želimo da budemo dio OFC prvenstva, želimo da budemo dio mejnstrim fudbala.

“Mislim da za 10 godina, ako nastavimo putem kojim federacija želi da promoviše svoje ciljeve i ambicije, nema razloga da se to ne dogodi.”

Zemlja se nada da će usmjeriti više pažnje na opasnosti od klimatskih promjena, kao što je porast nivoa mora, kroz stvaranje svoje fudbalske reprezentacije.

Savez je od tada objavio svoj prvi dres i nada je bila da će ga igrači Maršala nositi tokom svoje prve utakmice u ljeto 2024.

U julu, ova mala nacija je bila domaćin turnira u malom fudbalu protiv Kiribatija i Saveznih Država Mikronezije u Majuru.

Nije to bila utakmica 11 na 11, ali napredak je svakako ohrabrujući znak za budućnost.

Related Posts

1 of 164