Oglasio se Zavod PIO: Za penzije je nedostajalo 43 miliona KM, ali povećavamo prihode


Izjava lidera NiP-a Elmedina Konakovića da nam za osam godina prijeti ‘eksplozija’ penzionog sistema koji iz godine u godinu raste, izazvala je burne reakcije.

Konaković je kazao da će, ukoliko se nešto ne promijeni, penzioni fond kolabirati jer će se manje puniti i broj penzionera će rasti.

Sad se oglasio Zavod PIO/MIO iz kojeg pojašnjavaju situaciju navodeći da su podaci koje su mediji objavili da je nedostajao 281 milion KM za penzije netačno. Nedostajalo jeste, ali manje.

“Mnogi mediji u Bosni i Hercegovini prenijeli su podatke iz Federalnog ministarstva financija o prikupljenim prihodima od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u razdoblju januar – juli 2024. godine te rashodima za isplatu penzija u istom razdoblju.

Na temelju prezentiranih podataka proizlazi da su prikupljeni prihodi od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje iznosili oko 1.756 milijardi KM, zaključno s 31.7.2024., a rashodi za isplatu penzija 2.037 milijardi KM.

Razlika od 281 milijun KM predstavljena je kao ‘dubioza’ koja je finansirana iz drugih izvora.

Ovakva polovična informacija stvorila je zabunu u najvećem dijelu javnosti jer implicira da se svi izdatci za mirovine finansiraju iz doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje te da ‘jaz’ između uplaćenih prihoda iz doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje i rashoda za isplatu penzija po osnovi ostvarenih svih prava iz penzionog i invalidskog osiguranja ima tendenciju daljnjeg pogoršanja”, naveli su u saopćenju.

Oni su onda objavili neke činjenice:

“Sredstva za ostvarivanje prava iz penzionog i invalidskog osiguranja i rad nositelja osiguranja ostvaruju se iz doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, budžeta Bosne i Hercegovine, te drugih izvora definiranih odrebama članka 124. Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju Federacije BiH”, istakli su.

Dalje navode da se iz budžeta FBiH finansiraju prava boraca i njihovih porica, ujednjačavanje pripadnicima Oružanih snaga BiH, sufinansiranje najnižih penzija…

Oni navode da je razlika u isplati penzija bila 43.178.145,25 KM, a ne 281 milion, kako je prezentirano putem medija.

“Ova razlika sredstava realizirana je za pokriće obveza za redovne penzije ostvarene po osnovi Zakona o PIO”, istakli su.

Zanimljivoje da su prihodi porasli u prvih sedam mjeseci.

“Prihodi od doprinosa ostvareni u razdoblju I.-VII. 2024. iznosili su ukupno 1.760.940.964,67 KM, što predstavlja povećanje u odnosu na isto razdoblje protekle godine za 159.725.624,67 KM ili 9,98 %. U odnosu na planirana sredstva u budžetu Federacije BiH za sedam mjeseci, povećanje iznosi 12.744639,67 KM ili 0,73 %. Na bazi ostvarenja I.-VII. 2024., procjene su da će prihodi od budžeta krajem godine iznositi oko 3.050 milijardi KM, što predstavlja povećanje u odnosu na plan za oko 59 miliona KM ili 1,94 posto. Napominjemo da Federalni zavod za PIO nema nadležnosti u pogledu prikupljanja doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, niti učestvuje u kreiranju ekonomskih i demografskih politika”, istakli su.

Međutim, uporedo s rastom prihoda, bilježe i porast rashoda u proteklih sedam mjeseci ove godine.

“Ukupni rashodi ostvareni u razdoblju I.-VII. 2024. iznosili su 2.068.397.554,72 KM i veći su u odnosu na isto razdoblje protekle godine za 11,1 posto. U odnosu na plan za sedam mjeseci, rashodi su manji za 12.679.983,36 KM odnosno 0,7 posto”, naveli.

A kao razloge povećanja rashoda u odnosu na proteklu godinu naveli su redovno usklađivanje penzija, organizacijsko prestrukturiranje i povećani angažman uposlenika u drugoj polovini 2023. i prvih sedam mjeseci ove godine, broj neriješenih predmeta smanjen je s 27.587 na 15.957 (smanjenje za oko 42,0 %), što je dovelo do povećanja broja korisnika prava – penzionera, a samim tim značajno povećalo stavku izdataka za finansiranje penzija”, naveli su.

Na kraju navode kako im je poslovanje stabilno.

“Poslovanje u proteklih sedam mjeseci cijenimo stabilnim, a u kojem razdoblju je Zavod nastavio aktivnosti s ciljem unapređenja poslovanja i olakšavanja pristupa ostvarivanju prava iz penzionog i invalidskog osiguranja, kroz pojednostavljivanje postupaka i ubrzanje procesa ostvarivanja svih prava, povećanje transparentnosti rada te otvaranje Zavoda prema krajnjim korisnicima”, istakli su.

Related Posts

1 of 176