Nakon uspjeha na izborima, AfD traži veće učešće u vlasti i problemi tu počinju


Čelnici krajnje desne Alternative für Deutschland (Alternativa za Njemačku) zatražili su da se njihova stranka uključi u koalicijske pregovore u dvije države u kojima je osvojila gotovo trećinu glasova na izborima u nedjelju, što je rezultat koji je uzburkao politički krajolik godinu dana prije općih izbora.

Iako se politički potres izazvan izborima u istočnoj Njemačkoj dugo predviđao, centrističke vladajuće stranke pokazale su se nesposobnima zaustaviti uspon AfD-a, koji je bio prvi u pokrajini Thüringen s gotovo 33% glasova i tijesno drugi u Saskoj s gotovo 31%.

Tri stranke u nepopularnoj vladi kancelara Olafa Scholza postigle su po jednoznamenkast postotak u oštrom prijekoru glasača, ostavljajući još jednu od glavnih sila EU-a, uz Francusku, politički kažnjenu i sputanu.

Valérie Hayer, francuska političarka koja predvodi liberalnu grupu Renew Europe u Europskom parlamentu, nazvala je državne rezultate “bez presedana” i rekla na X da je “mračan dan za Njemačku mračan dan za Europu”.

Wolfgang Kubicki, zamjenik čelnika njemačkih suvladajućih liberalnih Slobodnih demokrata i jedan od najžešćih unutarnjih kritičara njemačke vlade, rekao je da je Berlin sam kriv za neuspjeh. “Ljudi imaju dojam da ova koalicija šteti zemlji”, rekao je. “I to svakako šteti Slobodnoj demokratskoj stranci.”

Ogranke AfD-a u Saskoj i Tiringiji sigurnosne su vlasti označile kao “desničarske ekstremiste”. Nedjeljni rezultat u Tiringiji označio je prvi put od nacističkog razdoblja da je krajnje desna stranka preuzela prvo mjesto na državnim izborima, postavljajući pitanja o tome koliko dugo je demokratske stranke mogu držati izvan vlasti odbijajući bilo kakvu saradnju.

Scholz je rezultate nazvao “gorkim” i “zabrinjavajućim”. Rekao je: “Naša država se ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD nanosi štetu Njemačkoj. To slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje.”

Drugi veliki pobjednik večeri bila je nova ljevičarsko-konzervativna populistička stranka Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), nazvana po svom osnivaču koji se prošle godine odvojio od krajnje ljevičarske stranke Linke, ostavivši je u komadima.

BSW, koji poziva na veće poreze za one koji najviše zarađuju, ograničavanje imigracije i ukidanje vojne pomoći za Ukrajinu, osvojio je gotovo 16% u Tiringiji i gotovo 12% u Saskoj.

Izborni rezultati naglasili su sve jače kulturološke razlike između istoka i zapada 35 godina nakon pada Berlinskog zida, pri čemu su mnogi glasači u bivšoj komunističkoj regiji vrlo osjetljivi na antizapadne i proruske apele.

Očekuje se da će i Afd i BSW imati dobre rezultate na državnim izborima u Brandenburgu, regiji koja okružuje Berlin, 22. septembra.

S obzirom na podijeljene rezultate koje su glasači vratili, konzervativna Kršćansko-demokratska unija (CDU), koja je nadmašila preostale stranke, vjerovatno će morati spojiti ideološki nevjerovatne koalicije koje se protežu s desna na lijevo u obje države kako bi vladala.

Mogu li se takve vlade pokazati stabilnima i sposobnima riješiti glavne brige očito nezadovoljnog biračkog tijela bit će mučno pitanje kada započne kampanja za nacionalne izbore u septembru 2025.

U Saskoj bi samo savez CDU-a, koji upravlja državom od ponovnog ujedinjenja 1990., s BSW-om i Scholzovim socijaldemokratima imao vladajuću većinu ako se isključi krajnja desnica.

“Neće biti lako”, rekao je državni premijer Michael Kretschmer iz CDU-a o predstojećim koalicijskim pregovorima. “Ali uz puno rasprava i volje da učinimo nešto za ovu državu, možemo uspjeti izgraditi stabilnu vladu s ovim izbornim rezultatom u Saskoj.”

U Tiringiji, manjinska vlada istih stranaka – CDU-a, BSW-a i socijaldemokrata – izgleda najvjerovatnije, što je izazvalo urlike prosvjeda krajnje desnice. “Birač želi da AfD sudjeluje u vladi”, inzistirala je suvoditeljica AfD-a Alice Weidel.

Glavni kandidat AfD-a u Tiringiji, Björn Höcke, koji je u više navrata koristio nacističku retoriku na svojim skupovima i dovodio u pitanje njemačko pokajanje za holokaust, također je pogriješio. “Ako želite stabilnost u Tiringiji, morate integrirati AfD”, rekao je. “Bilo koja konstelacija u koju nije uključen AfD neće učiniti ništa dobro ovoj državi.”

AfD je osvojio blokirajuću manjinu u Tiringiji, što znači da će moći stati na put imenovanjima sudaca i izmjenama državnog ustava.

U međuvremenu, analitičari su rekli da se sada čini da je BSW spreman prijeći prepreku od 5% na nacionalnim izborima sljedeće godine, što potencijalno otežava tradicionalnim strankama velikog šatora, CDU-u i SPD-u, formiranje vladajuće koalicije.

Budući da će njegova stranka vjerojatno imenovati premijera u obje regije, čelnik CDU-a, Friedrich Merz, izašao je iz državnih anketa ojačan u nastojanju da postane protukandidat konzervativaca Scholzu na općim izborima.

Related Posts

1 of 177