Knjige Stephena Kinga zabranjene u školama u jednoj američkoj državi:”Florida je zabranila 23 moje knjige. Koji ku*ac?”


Čuveni pisac Stephen King šokiran je što su neke njegove knjige zabranjene u školama u saveznoj američkoj državi Floridi. Penguin Random House, pet drugih izdavača i Savez autora podnijeli su tužbu protiv države Floride zbog donošenja zakona koji roditeljima dopušta da se žale školama i zabrane određene knjige u njihovim bibliotekama.

Krajnje desničarska grupa pod nazivom Moms for Liberty vodi kampanju da škole zabrane sve knjige koje se bave rodom i seksualnošću u svojim bibliotekama. Nakon takvih pritužbi 2022. guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon koji cilja na knjige koje uključuju navodno seksualno eksplicitan materijal.

Prijedlog zakona zahtijeva da programi spolnog odgoja podučavaju “da je spol određen reproduktivnom funkcijom pri rođenju, da je binaran i nepromjenjiv te da koriste samo materijale koje je odobrio državni odjel za obrazovanje”.

Također, “dopušta svakome u okrugu da se protivi bilo kakvom materijalu u učionici ili školskoj biblioteci ili na popisu lektire koji prikazuje ili opisuje bilo kakvo seksualno ponašanje, čak i ako nije pornografski”, objašnjava ACLU Florida.

Dodaje se: “Takav bi materijal bio uklonjen do istrage i podložan trajnom uklanjanju.” Zakon je stupio na snagu u julu 2023. i doveo je do toga da je nekoliko škola zabranilo određene knjige – uključujući nekoliko romana Stephena Kinga.

“Ako se roditelj ili stanovnik okruga protivi knjizi, knjiga se mora ukloniti u roku pet dana i ostati nedostupna dok se prigovor ne riješi. Ako se knjiga vrati u biblioteku, podnositelj prigovora može zatražiti pregled državnog sudije na trošak školske oblasti”, objašnjava se. 

Stotine je knjiga zabranjeno otkako je zakon stupio na snagu. Naime, popis, između ostalog, uključuje knjige kao što su Vrli novi svijet Aldousa Huxleya iz 1932., Priča o dva grada Charlesa Dickensa, Kome zvono zvoni Ernesta Hemingwaya i Pustolovine Toma Sawyera Marka Twaina.

Kingovi romani koji su navodno zabranjeni uključuju Carrie, It, The Gunslinger, The Long Walk i The Running Man.

Stephen King iznio je i svoje mišljenje o ovoj temi na plaftformi X,

“Florida je zabranila 23 moje knjige. Koji ku*ac?” napisao je u objavi koja je skupila preko 13 miliona pregleda. 

Related Posts

1 of 165