Doktorica koja je pobijedila karcinom tvrdi: Jedite ove dvije namirnice


Postoji više od 200 vrsta raka, a rano otkrivanje i pravovremeno liječenje imaju ključnu ulogu u borbi protiv ove bolesti.

Što se tiče naše svakodnevne prehrane, ona ne može spriječiti nastanak raka, ali može biti uzročnik zbog kojeg će se u tijelu razviti tumor.

Nadalje, kod već oboljelih osoba, prava kombinacija namirnica može imati pozitivan uticaj na zdravstveno stanje pacijenta. Stručnjaci ukazuju na to da za svaki obrok treba uspostaviti ravnotežu od najmanje dvije trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina.

Ovakav izgled tanjira predstavlja sredstvo u borbi protiv karcinoma koji propagira American Institute for Cancer Research, navodi bolje i lošije izbore namirnica, kao i njihovih kombinacija.

Doktorka Amy Morris je stručnjakinja za oporavak od raka kojeg je i sama preboljela, a danas često, preko svojih društvenih mreža, dijeli savjete o zdravlju i borbi protiv ove opake bolesti. Tako je nedavno svojim pratiocima otkrila koje namirnice treba izbjegavati ako ste imali tumor, a koje jesti.

“Ja sam stručnjak za oporavak od raka i prije šest godina sam preživjela rak u trećoj fazi. Prvo, jedite što više pasulja i mahunarki generalno. Bogate su vlaknima i mogu smanjiti rizik od povrata karcinoma. Druga stvar koju treba pojačati su nemasni proteini”, savjetuje doktorka.

Neke od najboljih namirnica za konzumaciju tokom hemoterapije ili drugih tretmana raka su proteini na bazi biljaka. Naime, riječ je o namirnicama koje nude visok nivo vitamina i minerala. To znači da bolesna osoba treba da jede dosta povrća, pasulja, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Ako se pak konzumiraju životinjski proteini, onda se preporučuju nemasne opcije poput piletine i ribe.

Doktorka Morris dalje savjetuje koje namirnice treba izbjegavati ako je osoba preboljela karcinom.

“Alkohol povećava rizik od raka ili ponovne pojave bolesti. Ako možete, nastojite da ga izbjegavate ili bar smanjite konzumaciju. Druga stvar su mesne prerađevine – kobasica, slanina, delikatesno meso, sve ono što je jasno povezano s povećanjem rizika od raka. Zato ih izbjegavajte ili ograničite unos koliko je to moguće”, preporučuje.

Ljudi oboljeli od raka moraju biti svjesni šta se događa u njihovom organizmu i često imaju oslabljen imuni sistem koji se treba osnažiti prehranom i pravilno izabranim namirnicama.

Stručnjaci naglašavaju da svako ko boluje od neke hronične bolesti, čak i ako nije karcinom u pitanju, treba jesti hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima i mineralima. Ako je moguće, svaki oblik prilagođavanja novom režimu ishrane trebalo bi sprovesti prije nego što započne tretman liječenja kako bi pacijent bio što zdraviji tokom tog procesa.

Related Posts