Nove fotografije pokazale zaista groznu istinu o Titanicu, ali donijele i veliko otkriće: ‘Pronašli smo Dianu!’


Jedan od najpoznatijih brodova na svijetu, ‘Titanic‘, potonuo je u aprila 1912. nakon što je udario u santu leda, što je rezultiralo gubitkom 1500 života.

Titanicova olupina godinama je jedna od najprepoznatljivijih u atlantskim dubinama, no najnovije snimke koje su snimili podvodni roboti otkrile su učinke sporog propadanja najpoznatije brodske ograde nakon više od 100 godina pod morem.

“Pramac Titanica jednostavno je ikona sama za sebe, koliko li je samo zastupljen u pop kulturi. I to je prva stvar kad pomislite na brodolom.

No, on više ne izgleda onako kako ga se sjećamo. To je samo još jedan podsjetnik na propadanje koje mu se događa svakoga dana. Ljudi se cijelo vrijeme pitaju koliko će dugo Titanic biti tamo? Mi jednostavno ne znamo odgovor na to pitanje, ali gledamo ga u stvarnom vremenu”, izjavila je za BBC Tomasina Ray, direktorica zbirki u RMS Titanic Inc., tvrtki koja je izvela ovu ekspediciju.

Njezin tim vjeruje da je dio ograde, koji je dugačak oko četiri i pol metra, otpao u nekom trenutku u posljednje dvije godine jer je tokom ekspedicije koja je provedena 2022. još uvijek bila pričvršćena za brod.

Nije to jedini dio broda, koji leži na 3800 metara dubine, koji je izgubljen u moru. Metalnu strukturu izjedaju mikrobi, a i drugi dijelovi Titanica se urušavaju (desna strana časničkih odaja, svečane prostorije, kapetanove kupelji…).

Tim istraživača, koji je ovog ljeta proveo novo istraživanje, najavio je još jedno otkriće važnog artefakta. Riječ je o bronzanoj statui nazvanoj Diana iz Versaillesa, koju je 1986. pronašao Robert Ballard (on je i godinu dana ranije pronašao olupinu Titanica), a koja je bila izložena putnicima prve klase na Titanicu. Međutim, njezina lokacija nije bila poznata, a sada je otkriveno kako leži licem okrenuta prema gore među krhotinama.

RMS Titanic Inc ima pravo spašavanja Titanica i jedina je tvrtka kojoj je zakonski dopušteno uklanjati predmete s olupine.

Related Posts

1 of 157