(Ne)zdrava hrana: Da li treba bacati hranu kad se ubuđa?


Ubuđalu hranu obično odmah bacamo. Ali to nije uvijek potrebno! Otkrivamo koji se proizvodi još mogu konzumirati.

Gotovo svi znaju za problem: izvadite hljeb i veselite se ukusnoj večeri – ali o Bože, na rubu su zelenkaste mrlje. Nažalost, ovo je slučaj za kantu. Spore plijesni lako prodiru u tkivo i mogu se nevidljivo proširiti po hljebu. Ali zaraza plijesni nije smrt za sve namirnice!

Kako bi izbjegli bacanje previše hrane, mnogi ljudi obično odrežu područja zahvaćena plijesni i nadaju se da će problem nestati. Ali to se strogo ne preporučuje za mnoge namirnice jer, ovisno o vrsti plijesni, mogu nastati toksini. Oni uzrokuju zdravstvene probleme kao što su gastrointestinalne tegobe, problemi s cirkulacijom, oštećenje jetre i bubrega, rak ili slabljenje imunološkog sustava. Posebno je opasno za trudnice, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom i djecu. Stoga se trebate suzdržati od pokušaja spašavanja ovih namirnica ako su zahvaćene plijesni:

sočno voće poput jagoda i breskvi

mekano povrće poput paradajza

Meso

Mliječni proizvodi poput krem ​​sira, jogurta i mekog sira

narezani hljeb i tost

orasi

Začini poput bibera i paprike u prahu

Ove namirnice možete jesti uprkos ubuđalosti:

Kod tvrdog sira plijesan nije znak da ga odmah bacite. Naprimjer, na parmezanu se ne može raširiti plijesan. Stoga možete velikodušno odrezati oštećeni komad i još uvijek uživati ​​u njemu. Isto vrijedi i za mesne proizvode sušene na zraku kao što su salame. Naravno, tu je i plemenita plijesan, koja je također bezopasna: Camembert, Gorgonzola i plemenita salama stoga su sigurni za jelo.

Related Posts