Naučnici došli do otkrića koje mijenja sve: ‘Veliki prasak nije bio početak života’


Međutim, nova teorija kozmologije sugerira da svemir možda prolazi kroz cikluse skupljanja i širenja.

Ova ideja, ako je tačna, mogla bi revolucionirati naše razumijevanje kozmosa, uključujući misteriozne komponente poput crnih rupa i tamne tvari.

Nedavna studija istraživača iz Kalifornije predlaže da bi tamna tvar mogla biti sastavljena od crnih rupa koje su nastale tokom prijelaza iz prethodne faze skupljanja svemira u sadašnje širenje, događaja koji je prethodio Velikom prasku. Ako je ova hipoteza točna, buduće opservatorije za gravitacijske valove mogli bi detektirati valove stvorene formiranjem ovih crnih rupa, što bi potvrdilo ovu teoriju o stvaranju tamne tvari.

Promatranja kretanja zvijezda unutar galaksija i kozmičke mikrovalne pozadine, koja je ostatak Velikog praska, ukazuju da tamna tvar čini oko 80% ukupne materije u svemiru. Unatoč njenoj prevlasti, naučnici još uvijek nisu utvrdili njenu tačnu prirodu.

U novoj studiji, istraživači su razmotrili mogućnost da se tamna tvar sastoji od primordijalnih crnih rupa koje su nastale iz fluktuacija gustoće tijekom posljednje faze skupljanja svemira, neposredno prije sadašnjeg razdoblja širenja. Ova otkrića objavljena su u časopisu Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, a prenosi Live Science.

Tradicionalni pogled na svemir sugeriše da je svemir započeo iz singularnosti, nakon čega je uslijedilo brzo širenje zvano inflacija. No, autori nove studije proučavali su teoriju kozmologije skakanja, koja tvrdi da je svemir prvo prošao kroz fazu skupljanja, koja je završila “odskokom” zbog povećane gustoće materije, što je rezultiralo Velikim praskom i ubrzanim širenjem koje danas promatramo.

U ovom modelu, svemir se smanjio na veličinu mnogo manju nego što je danas. Nakon “odskoka”, stvoreni su fotoni i druge čestice koje su obilježile Veliki prasak. U blizini ovog odskoka, visoka gustoća materije uzrokovala je stvaranje malih crnih rupa iz kvantnih fluktuacija, što ih čini potencijalnim kandidatima za tamnu tvar.

“Male primordijalne crne rupe mogu se proizvesti tokom vrlo ranih faza svemira”, rekao je Patrick Peter iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS). “Ako nisu premale, njihov raspad zbog Hawkingovog zračenja neće biti dovoljno učinkovit da ih ukloni, što znači da bi mogle još uvijek postojati danas.” Ove crne rupe, s masama sličnim asteroidima, mogle bi objasniti tamnu tvar.

Istraživači se nadaju da će buduće generacije opservatorija za gravitacijske valove, kao što su Svemirska antena laserskog interferometra (LISA) i Einsteinov teleskop, moći detektirati gravitacijske valove proizvedene tijekom formiranja primordijalnih crnih rupa. Ove bi detekcije mogle potvrditi hipotezu da su te crne rupe sastavni dio tamne tvari. Međutim, moglo bi proći više od desetljeća prije nego što ovi opservatoriji postanu operativni.

“Ovaj rad pruža prirodan način formiranja malih crnih rupa koje bi mogle činiti tamnu tvar, izvan uobičajenih teorija temeljenih na inflaciji”, zaključuje Peter. “Buduća istraživanja mogu otkriti više o ovim sićušnim crnim rupama i njihovom utjecaju na zvijezde, što bi moglo dovesti do njihovog otkrivanja.”

Related Posts

1 of 157