Najveći investicijski plan u historiji: Aerodrom Schiphol ulaže šest milijardi eura za jačanje kapaciteta


Aerodrom Schiphol u Amsterdamu, jedno od glavnih evropskih zračnih središta, obećao je uložiti šest milijardi eura do 2029. u ono što je nazvao najvećim investicijskim planom u svojoj istoriji.

Aerodrom je produžio prethodno najavljenu investiciju od tri milijarde eura od 2024. do 2027., navodeći da će se veliki dijelovi planirane obnove i radova na održavanju aerodroma nastaviti nakon toga.

“Naša infrastruktura temelj je naše usluge, ali trenutno je daleko od onoga što želimo ponuditi našim putnicima kao kvalitetan aerodrom u Nizozemskoj”, navodi izvršni direktor Schiphola, Pieter van Oord, u saopćenju.

Schiphol je saopćio da za kompletnu 2024. godinu očekuje ukupan broj putnika između 65 i 68 miliona i ukupan broj letova između 470.000 i 473.000.

Nizozemska vlada prošle je godine pokušala ograničiti letove uz podršku Schiphola na oko 450.000, ili 10 posto ispod nivoa iz 2019., u pokušaju da ograniči buku. Popustila je, međutim, pritisku industrije i primjedbama Evropske unije, koja je saopćila da prvo treba razmotriti druge mogućnosti za smanjenje buke. U decembru je Schiphol saopćio da će ove godine imati kapacitet za 483.000 letova, prenosi Reuters.

Related Posts