Izraelska vojska na Zapadnoj obali sprečava kretanje palestinskih vozila hitne pomoći


Izraelska vojska u srijedu je na Zapadnoj obali pokrenula najveću vojnu akciju od 2002. godine, kao i na izbjeglički kamp u Jeninu.

Izraelski vojnici čak su zaustavljali i palestinska kola hitne pomoći radi raznih provjera tokom izraelskih racija u Jeninu.

Vozač kola hitne pomoći Al-Musaeb Ahmed Hamdhan kazao je da su izraelski vojnici pucali na njihovo bolničko vozilo.

“Ja sam samo jedan od ljudi na koje je pucano direktno kod bolnice Al-Razi kada smo otišli po jednog našeg kolegu. Nismo uspjeli nikoga pokupiti i vratili smo se nazad, ali smo, hvala Bogu, neozlijeđeni”, rekao je ovaj Palestinac.

Na pitanje novinara da li su konstanto na meti izraelskih snaga, Hamdhan je kazao da su svakodnevno meta raznih oblika uznemiravanja i torture.

“Suočavamo se sa stalnim i svakodnevnim uznemiravanjem, bilo da se radi o transportu pacijenata ili zaposlenih koji rade u zdravstvenom sektoru”, rekao je.

Istakao je da se na ulicama stalno nalazi veliki broj izraelskih vojnih vozila koja im ometaju i otežavaju obavljanje svakodnevnog posla, dodajući da su izraelski vojnici posljednjih dana posebno pooštrili mjere sigurnostu, tako što zaustavljaju vozila hitne pomoći kod kampa te provjeravaju vozila.

Izraelska vojska nastavlja vojnu ofanzivu na grad Jenin i izbjeglički kamp na tom području četvrti dan zaredom, nanijevši značajnu štetu u sukobima koji su trajali cijelu noć, rekli su očevici za Anadoliju.

Palestinska televizija je emitovala video snimke koji pokazuju razaranja u gradu i njegovom kampu. Kako se navodi, sukobi su se proširili na grad Kafr Dan zapadno od Jenina, gdje je vojska opkolila mnoge kuće.

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale tokom brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.600 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Prema palestinskim podacima najmanje 674 Palestinca su ubijena, oko 5.400 je ranjeno, a više 10.300 uhapšeno na okupiranoj teritoriji.

Related Posts