‘Tajno oružje’ od 2 metra i 46 centimetara čije je prezime nemoguće izgovoriti najveći je problem reprezentaciji BiH


S već dvije paraolimpijske zlatne medalje u svom imenu, Iranac je ne tako tajno oružje muške sjedeće odbojkaške reprezentacije svoje zemlje i cilja na trostruki plasman na Igrama u Parizu 2024. godine.

S dva metra i 46 centimetara visok, Mehrzadselakjani – poznatiji kao Mehrzad – je najviši paraolimpijac u historiji i drugi najviši čovjek na svijetu.

Ovaj 36-godišnjak vitalni je kotačić u uspješnoj iranskoj muškoj sjedećoj odbojkaškoj reprezentaciji, pomažući timu da uzastopno osvoji zlata u Riju, a potom i u Tokiju.

Ali za jednog od najdominantnijih igrača u sportu, njegov put u natjecanje nije bio najortodoksniji.

Sjedeću odbojku za reprezentaciju počeo je igrati tek šest mjeseci prije Igara u Riju nakon što je uočen na TV programu.

Mehrzadu je u mladosti dijagnosticirana akromegalija – stanje koje uzrokuje višak hormona rasta. Kao tinejdžeru, prijelom zdjelice uzrokovan biciklističkom nesrećom zaustavio je rast njegove desne noge, učinivši je kraćom od lijeve i otežavši hodanje.

Uoči Igara u Parizu, Mehrzad je govorio o utjecaju koji je sjedeća odbojka imala na njegov život, rekavši da je “ograničenja pretvorio u prilike”.

“Uvijek su me zvali ‘visoki dečko’ čak i prije nego što sam se pridružio reprezentaciji ili Paraolimpijskim igrama”, rekao je za AFP nakon treninga u Iranskom sportskom savezu za osobe s invaliditetom u Teheranu.

“Puno mi je pomoglo igranje sjedeće odbojke. Fizička građa koju sam nekada smatrao vrlo lošom pomogla mi je u ovoj igri i mogao bih je dobro iskoristiti.”

Sjedeći na podu s podignutim rukama, Mehrzad doseže visinu od gotovo dva i pol metra, što ga čini neprocjenjivim sredstvom na odbojkaškom terenu.

Uz dvije paraolimpijske zlatne medalje, također je proglašen najboljim igračem sporta 2019., 2021. i 2022., prema AFP-u.

Ipak, priznao je da se osjeća nelagodno kada je u središtu pozornosti u usporedbi sa svojim suigračima.

“Cijenim što me zovu najboljim u igri, ali nisam”, rekao je. “Svaki od naših momaka je najbolji… i mi činimo najbolji tim na svijetu.”

Mehrzad je vitalna komponenta u nedavnom uspjehu Irana u sjedećoj odbojci, iako je nacija povijesno već godinama dominantna u muškom formatu.

Od devet Paraolimpijskih igara od Seoula 1988., Iran je kući odnio zlatnu medalju na njih sedam i definitivno je najveća prepreka reprezentaciji Bosne i Hercegovine na Paraolimpijskim igrama.

To znači da će, kada Mehrzad i njegovi suigrači izađu na teren u Parizu, pritisak da dovrše tri-peat i donesu kući još jedno zlato ležati na njihovim ramenima.

“Naš najveći izazov je to što iranski narod očekuje da postanemo prvaci, što stavlja veliku odgovornost na naše sportiste i trenere”, rekao je iranski glavni trener Rezaei za web stranicu Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

“U nekim sportovima, osvojiti prvenstvo u Aziji ili sudjelovati na Paraolimpijskim igrama je čast, ali čini se da u sjedećoj odbojci sudjelovanje i prvenstvo imaju različite kriterije.

“Kriterij je da ako osvojimo drugo mjesto na paraolimpijskim natjecanjima, to znači da smo podbacili.”

Related Posts

1 of 165