Macron je Rafaleima uvukao Vučića u sukob s Rusijom. U Moskvi nisu oduševljeni, priredili mu sramotu zbog koje se pravdao na press-konferenciji


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron sletio je sinoć u Beograd u sklopu dvodnevne posjete Srbiji, koja se odvija na poziv Aleksandra Vučića.

Iako je najavljeno da će posjeta biti sadržajna, najvažniji dokument koji će biti potpisan jeste onaj o nabavci francuskih borbenih aviona Rafale.

Vučić i Macron su sinoć na press-konferenciji objavili da je dogovor postignut, a predsjednik Srbije je dodao su pregovori bili teški i dugi.

Srbija će tako dobiti 12 moćnih francuskih borbenih aviona koje će platiti 2,7 milijardi eura (duplo više nego što je isti broj aviona platila Hrvatska!), no, na press-konferenciji se moglo čuti i da na poruku dogovora dvojica predsjednika gledaju drugačije.

Naravno da ovim dogovoro Francuska inkasira ogromnu svotu novca, no čini se da je Macronu više stalo do toga kakvu će poruku time poslati Srbije. I to je, doduše, diplomatski uvijeno i u bijelim rukavicama, rekao.

Na upit francuskih novinara da li su potpisane neke garancije da Srbija neće prodati ili proslijediti neke tehnologije dalje (sumnja se na Ruse i Kineze), Macron je kazao da su garancije tu i da ima povjerenje.

Ali, govoreći o odnosu Srbije i Rusije, Macron je kazao kako je kupovina Rafalea dobra poruka. Za Evropu, ne i za Rusiju.

“To nije samo na nivou EU, već je u okviru Evropske političke zajednice i to sve gradimo zajedno sa zemljama koje žele da se približe Evropskoj uniji. Zbog toga, izbor borbenih aviona ‘Rafale’ je jedan jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dvije zemlje u sklopu snažne i suverene EU”, rekao je Macron.

Inače, Macron je cijelo vrijeme govorio o tome kako Srbija treba da bude članica EU i da tu pripada, dok je Vučić tu temu minizirao i govorio kako će to biti kad bude.

No, isto pitanje postavljeno je i Vučiću: Da li je kupovina francuskih aviona zaokret u odnosima Srbije i Rusije. Po običaju, Vučić nije odgovorio direktno na pitanje, nego je sebe predstavljao ponovo žrtvom.

“Izvinjam se Emmanuelu, ali kada me pitaju ovi evropski mediji (a pitao ga je Euronews, op.a.) moram detaljno da objasnim”, počeo je Vučić pa je kazao kako se on neće nikome pravdati za odnose sa Rusijom.

“Mene sad napadaju što nisam kupio ruske ili kinske avione. Pa kako bi ti ruski uopće sad došli do nas? Kako? O tome ti što to govore ne razmišljaju. Mi smo kupilo najbolje avione na svijetu da čuvaju srpsko nebo”, naveo je Vučić, očito unezgođen. I naravno nije dao nikakav odgovor na konkretno pitanje.

A da Rusi nisu oduševljeni ni posjetom Macrona, a ni kupovinom aviona, bilo je jasno iz nastavka press-konferencije kada su novinari pitali Macrona kako tumači izvještaje (ruskog) Sputnjika koji je oštro kritizirao njegov dolazak u Beograd.

“Pa to me uopće ne čudi. To je ustvari kompliment meni. Mislim da to nije stvar medija, nego propagande kojom upravlja ruska država”, rekao je nasmijani Macron.

Vučić naravno nije imao komentar na izvještavanje Sputnjika, ali je priliku iskoristio ublaži sramotu koju su mu Rusi očito pripremili uoči dolaska važnog gosta, pa je kazao da i on dobiva ‘komplimente’ kao i Macron.

Samo puno više od njega.

“Pa ja svaki dan dobivam stotine takvim komplimenata iz regiona i desetine iz svijeta. Puno više od Macrona”, rekao je Vučić.

Related Posts

1 of 162