Firma koja je krenula kao neprofitna sad se nalazi na listi želja najvećih IT divova


OpenAI postao je poželjna udavača u Silicijskoj dolini.

Nakon što je dogovorio partnerstvo s Microsoftom, koji je uložio više od deset milijardi dolara, čini se kako bi sljedeća financijska injekcija mogla biti još izdašnija.

Naime, američki mediji izvještavaju o pregovorima između OpenAi i Applea te Nvidije o novim ulaganjima.

Uspiju li sve dogovoriti, to bi firmu koja je lansirala AI chatbot ChatGPT, gurnulo u vrijednosti na preko 100 milijardi dolara.

Iako iz ni jedne kompanije, razumljivo, ne žele komentirati medijske natpise, jasno je kako bi ovo partnerstvo bilo dobitna kombinacija za sve spomenute firme.

Podsjetimo, Apple je još u junu s OpenAI dogovorio korištenje njihovog ChatGPT-a u sklopu svog sistema Apple Intelligence, što mu je navodno donijelo ulogu promatrača u OpenAI-evom nadzornom odboru.

S druge strane pak, Elon Musk, koji je bio jedan od ulagača u OpenAI na samom početku, doveo je u pitanje legalnost cijelog procesa ulaganja, prenosi Zimo.

Na svom profilu na platformi X prokomentirao je – Ili je pretvaranje neprofitne organizacije u profitnu organizaciju legalno i svi bi to trebali raditi ili je nezakonito i OpenAI je kula od karata.

S obzirom na to da svako veliko ulaganje mora dobiti odobrenje od regulatora, Muskov komentar ne čini se pretjeranim.

Inač,e OpenAI je američka istraživačka organizacija za umjetnu inteligenciju (AI) osnovana u decembru 2015. sa sjedištem u San Franciscu, Kalifornija, kao neprofitna organizacija.

Related Posts