Nakon pisanja Raporta: Agencija za zaštitu ličnih podataka pokrenula postupak protiv Ministarstva obrazovanja i odgoja KS


Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak protiv Ministarstva obrazovanja i odgoja KS, potvrđeno je Raportu u Agenciji.

Do pokretanja postupka protiv ovog ministarstva došlo je nakon što je Raport objavio tekst o tome da je ministrica Naida Hota-Muminović donijela „Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika“ i koji sadrži niz spornih indikatora koji bi se trebali pratiti kod djece u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo i sve bi se upisivalo u svojevrsne dosjee učenika.

Pravilnik je već objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo i stupio je na snagu, a njegova primjena očekuje se s početkom nove školske godine u Kantonu Sarajevo u svim osnovnim i srednjim školama.

Raport je Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH uputio upit o tome je li Ministarstvo obrazovanja i odgoja KS konsultiralo Agenciju o Pravilniku i o evidencijama podataka koje će voditi o učenicima i učenicima, pogotovo imajući u vidu da je Agencija prije nekoliko godina zabranila prikupljanje i čuvanje sličnih podataka o djeci koje je u KS provođeno 2018. godine kroz pilot-projekat ‘Matrica za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja’ .

Iz Agencije su nam stigli brz odgovor i reakcija.

„U skladu sa vašim pitanjima obavještavamo vas da je Agencija putem medija došla do saznanja da je gore navedenim Pravilnikom propisana obrada osobnih podataka koju je Agencija Rješenjem zabranila 2018. godine. Stoga, Agencija je pokrenula postupak protiv nadležnog Ministarstva. Navedeno je jedina informacija koju vam možemo u ovom trenutku dati. Zahvaljujemo vam na interesu za pomenutu tematiku”, navodi se u odgovoru Agencije za zaštitu ličnih podataka na upit Raporta.

Iz Agencije su potvrdili ranije Raportovo pisanje da je Agencija 12. juna 2018. godine naložila tadašnjem Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uništavanje osobnih podataka učenika i roditelja prikupljenih u okviru pilot projekta, Matrice za rano prepoznavanje indikatora od društveno neprihvatljivog ponašanja učenika“.

Raport je uporedio ranije zabranjenu „Matricu“ i „Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika“ i uvidio da je riječ o gotovo identičnom dokumentu.

Iako u Praviniku piše da se on donosi u najboljem interesu djeteta, ovaj dokument sadrži Listu indikatora za rano prepoznavanje faktora rizika koji mogu ‘ugroziti najbolji interes učenika’ i koji bi se evidentirali kao rizični i ‘neprihvatljivi oblici ponašanja’.

Brojne su nejasnoće u vezi s ovim Pravilnikom, a koje bi trebala razriješiti Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.

Podsjećamo, Pravilnikom je propisano da se u listove evidencija između ostalog unose i podaci o
‘pretjeranom zaštitničkom odnosu i ponašanju roditelja prema učeniku/učenici’, zatim podaci o učenicima koji ‘pokazuju pretjerano seksualizirajuće ponašanje’, kao i onima koji ‘pokazuju nelagodu pri fizičkom kontaktu’, ‘izbjegavaju kontakt očima’, a u indikatore za rizične i neprihvatljive oblike ponašanja u školi, prema Pravilniku ministrice Hota-Muminović, spada i to ako se kod učenika uočavaju ‘poteškoće u kontroli eliminacijskih funkcija (mokrenja i pražnjenja crijeva)’, kao i ‘govorno-jezičke poteškoće (tepanje, mucanje, usporen razvoj govora)’.

I učenici koji se budu žalili na bolove u stomaku, glavobolje, mučnine i koji budu djelovali ‘nesretno i tužno’ kao i ‘bojažljivo’ bit će evidentirani kao rizični u listove koji će biti čuvani do kraja njihovog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Jasno je, a kako je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH kod sličnog dokumenta već potvrdila, da se u slučaju ovog Pravilnika radi o neprihvatljivoj obradi ličnih podataka o zdravstvenom stanju učenika, što uključuje i njihove mentalne sposobnosti te karakteristike o njihovom nošenju sa problemima, a koji se što je najskandaloznije podvode pod rizično i neprihvatljivo ponašanje.

Nedopustivo je, prema ranijoj ocjeni Agencije kada su u školama u KS prikupljani slični podaci da se evidentiranje ponašanja učenika vrši kroz dojam i savjest pojedinih nastavnika koji „nisu relevantni i validni parametri da bi se formalno vršilo evidentiranje i opservacija ličnosti bilo kojeg pojedinca.
Postoji i zabrinutost da se ovakav način prikupljanja podataka unose subjektivna opažanja i da svjesno ili nesvjesno dođe do unosa netačnih podataka, kao i da opservacija djece bude zasnovana na proizvoljnosti.

Raport je upit o tome šta misle o Pravilniku uputio i Vijeću roditelja Kantona Sarajevo od kojeg još nismo dobili odgovor, a ukoliko ga dobijemo, naknadno ćemo ga objaviti.

S druge strane, tekst koji je objavio Raport u utorak izazvao je brojne i burne reakcije intelektualaca, umjetnika, aktivista i drugih građana na društvenim mrežama, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i u drugim dijelovima BiH.

Related Posts

1 of 176