Dogovoreno primirje u Gazi, ali neće dugo trajati


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će od 1. septembra doći do djelimične obustave neprijateljstava u Gazi, nakon što je u Palestini prvi put u 25 godina otkriven slučaj dječje paralize (poliomijelitis), javlja Anadolu.

Regionalni predstavnik WHO-a za Palestinu Rik Peeperkorn na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku izjavio je da će se “humanitarna pauza” u sukobima provoditi u uzastopnim periodima od tri dana u tri različita regiona u Gazi.

Nakon prve trodnevne kampanje vakcinacije, koja će početi u centru Gaze 1. septembra, uslijedit će vakcinacija u južnoj, odnosno sjevernoj Gazi.

Predviđeno je da se sukobi obustavljaju na osam do devet sati svakog dana u područjima gdje se obavlja vakcinacija.

Vakcinacija će se provoditi u saradnji sa palestinskim Ministarstvom zdravlja, Dječjim fondom UN-a (UNICEF) i UN-ovom agencijom za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNWRA).

Planirano je da dvije doze vakcine dobije 614 hiljada djece mlađe od deset godina u regionu.

Dječja paraliza (poliomijelitis) akutno je infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestira se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića.

Bolest se javlja endemsko-epidemijski i najčešće obolijevaju djeca. Bolesnik izlučuje viruse preko sline i fecesa, predstavljajući izvor zaraze.

Related Posts

1 of 177