Šta se krije iza indikativne posjete Macrona Srbiji: Komšije se naoružavaju borbenim avionima od tri milijarde eura?


Francuski predsjednik Emmanuel Macron sve je bliže dogovoru o prodaji borbenih aviona Rafale koje proizvodi Dassault Aviation SA Srbiji.

Francuski predsjednik trebao bi potpisati sporazum sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem tokom današnje posjete Beogradu, naveli su blisko upućeni u posjetu te dodali da će on sadržavati odredbe o odbrambenoj, privrednoj i energetskoj saradnji, piše Bloomberg.

Vučić je ranije rekao da želi kupiti čak desetak francuskih ratnih aviona za oko tri milijarde eura (3,4 milijarde dolara).

Srbija je posljednjih godina povećala troškove odbrane, uključujući narudžbe protuzračnih odbrambenih sistema Pancir iz Rusije i projektila kratkog dometa kineske proizvodnje. Dok je Vučić osudio invaziju na Ukrajinu, odbio se pridružiti sankcijama Evropske unije protiv Kremlja, pokušavajući ne prekidati veze s Rusijom, dok sve više traži podršku Pekinga.

Glasnogovornici Macronovog ureda i Dassault Aviationa odbili su komentirati prodaju.

Francusko-srbijanski dogovor također bi mogao spomenuti bivšu srbijansku pokrajinu Kosovo, a ambicije Srbije da se pridruži EU čvrsto oslanjaju se na normalizaciju odnosa. Beograd ne priznaje suverenitet Kosova, koje je proglasilo neovisnost 2008. Macron je posljednjih mjeseci izgledao naklonjen srbijanskim stavovima o sukobu.

Macron se oslanjao na kosovskog premijera da pojača napore prema evropskim integracijama, govoreći balkanskom čelniku da mora ponuditi više autonomije srbijanskoj manjini u zemlji.

Macronova posjeta koristit će putu Srbije prema članstvu u EU, ali i njenoj privredi općenito jer zemlja teži konačnom dobivanju statusa investicijskog ranga od najmanje dvije agencije, Fitch Ratings i S&P Global Ratings, rekao je Vučić u ponedjeljak na TV Pink.

Već 2021. Ujedinjeni Arapski Emirati su podnijeli narudžbu za 80 Rafala tokom posjete Macrona, nakon drugih dogovora s Grčkom, Hrvatskom i Egiptom. Tvrtka je 2022. dobila narudžbu iz Indonezije za 42 Rafalea.

Njegov izvršni direktor Eric Trappier rekao je za BFM Business u utorak da razgovori sa Srbijom još traju. 

Macronovo putovanje dolazi mjesec nakon što su Srbija i Evropska unija potpisale sporazum kojim se EU-u daje pristup litijumu koji iskopanim u Srbiji.

Related Posts

1 of 160