Reakcija vlasti Srbije na rampu Vulinu: Sarajevo zaoštrava odnose i širi srbofobiju. Ovo neće nikome donijeti dobro


Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH ponovi zabranilo let potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina u BiH, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

“Odluka vlasti u Sarajevu da ponovo ne dozvole prelet potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu jeste ničim izazvan, bezrazložan akt zaoštravanja političkih odnosa BiH i Srbije, od čega korist ne može da ima niko u regionu”, saopćilo je MVP Srbije.

Ministarstvo je navelo da podizanje odnosa Srbije i BiH na najviši nivo, kao i strateško uređivanje odnosa srpskog i bošnjačkog naroda, u samoj BiH, ali i u čitavom regionu, jeste u obostranom interesu, a da ‘sitne pakosti vlasti u Sarajevu ne doprinose tom cilju’.

“Kada se nedobronamjernom odnosu prema jednom od potpredsjednika Vlade Srbije dodaju gotovo svakodnevne srbofobične poruke ministra spoljnih poslova BiH Еlmedina Konakovića, jasno je da pred sobom imamo jednostran i vještački pokušaj stvaranja krize u odnosima dva susjeda koji bi po političkoj i ekonomskoj logici trebalo da teže najboljim mogućim relacijama”, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izrazilo je nadu da provokativni postupci nisu trajno opredjeljenje vlasti u Sarajevu, a da je “najnoviji talas srbofobije jednokratna i prolazna pojava”.

“Apelujemo na pojedine političke predstavnike Bošnjaka u BiH da makar dio energije koju svakodnevno ulažu u produbljivanje jaza između srpskog i bošnjačkog naroda ulože u izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, jer to je zajednička historijska obaveza i nešto što od nas očekuju i evropski partneri”, zaključuje se u saopćenju MVP.

Podsjetimo, Vulin je na kraju u BiH ušao automobilom i stigao na Pale gdje prisustvuje slavi ove Opštine.

Related Posts

1 of 159