Ovo su razlozi zašto kožna sjedišta u automobilu možda nisu dobra ideja


Ako kupujete Bentley, Rolls-Royce ili nešto iz sličnog cjenovnog ranga, onda su standardna kožna sjedišta izrađena prema vrlo visokim kriterijima i vašoj će zadnjici pružati više nego ugodan boravak tokom putovanja, no ako govorimo o automobilima iz nekoliko klasa niže, o ugradnji kožnih sjedišta možda biste trebali dva puta razmisliti, a evo i zašto.

Štavljena koža zapravo ima užasno loš miris i zato se proizvodi od kože natapaju parfemom. To nije tajna i postupak je poznat već godinama, a miris kraljevske engleske kože izumljen je po narudžbi kralja.

U većini slučajeva odabirom kožnih sjedišta zapravo dobivate samo umetke od kože, dok većina dijelova nije izrađena od tog materijala.

Da biste donekle sačuvali originalna svojstva kože, morate ju čistiti i održavati posebnim proizvodima nekoliko puta godišnje, a ne samo s vremena na vrijeme.

Koža bi se s vremenom mogla početi guliti i pucati, a gotovo ništa ne izgleda manje privlačno od popucale kože.

Koža možda nije najbolji odabir materijala za automobile koji pucaju na performanse, budući da je teška. McLaren je kod modela F1 uspio uštedjeti 5 kilograma tako što je smanjio debljinu kože na upola manju vrijednost od uobičajenog.

Ako pri boljem pregledu ne uočite zrnatost materijala, već je površina savršeno glatka, radi se o koži loše kvalitete.

Niko ne želi tražiti svoju normalnu udobnu poziciju sjedenja nakon svakog oštrijeg skretanja ili jačeg kočenja. Tkanina će vas bolje držati u tim situacijama.

Usred ljeta kožna sjedišta će upijati puno sunčevih zraka i postati neugodna za sjedenje, a postepeno bi sunce moglo uništiti materijal. Usred zime će pak biti prehladna. Rješenje su grijana i hlađena sjedišta, no to će predstavljati dodatan trošak.

Koža u jeftinijim automobilima obično je previše kruta i manje je udobna opcija od tkanine.

Related Posts