Izrael drži tijela 552 Palestinca na grobljima i u hladnjačama


Palestinske institucije saopćile su da, osim tijela stotina Palestinaca iz Pojasa Gaze, Izrael i dalje čuva tijela 552 osobe, od kojih se 256 nalazi na tajnom groblju poznatom kao “Groblje brojeva”, a 296 u hladnjačama.

Delegacija palestinskih zatvorenika povezana s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), Udruženjem zatvorenika, Institucijom za ljudska prava Zamir i Nacionalnom inicijativom za oporavak tijela mučenika, objavila je zajedničku izjavu povodom 27. augusta – Dana preuzimanja tijela mučenika.

“Na brojnim grobljima i u hladnjačama čuvaju se 552 tijela. Na groblju se nalazi 256, a u hladnjačama 296 tijela Palestinaca”, objavili su.

Među njima se nalazi i devet žena, 32 zatvorenika, 55 maloljetnika, ali i 149 Palestinaca koji su ubijeni od 7. oktobra prošle godine, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze.

Izraelska administracija sahranjuje tijela Palestinaca nakon što ih je ubila u tajne grobnice pod nazivom “Groblje brojeva”, na kojima su samo brojevi umjesto imena.

Related Posts