Putin je prekršio sveto pravilo ratovanja. Posljedice bi mogle biti katastrofalne


Ruski napadi na ukrajinska nuklearna postrojenja kršenje su međunarodnog prava bez presedana.

Desetljećima su nuklearne elektrane bile zaštićene od napada na ratnim poprištima.

Dodatni protokol uz Ženevske konvencije navodi da nuklearna postrojenja ne smiju postati mete, čak ni u scenarijima strateške vojne dobiti. Ali prvi put u historiji tabu o napadima na nuklearne objekte je razbijen, a rusko i ukrajinsko nepoštivanje nuklearnih zona postavilo je opasan presedan, analizira Telegraph.

Posljednji incident u Zaporižji krajem prošle sedmice, kada su ruske trupe navodno zapalile gume ispod jednog od rashladnih tornjeva kao odgovor na ukrajinski upad na teritorij Rusije, naglasio je Putinovu spremnost da pribjegne nuklearnoj provokaciji.

U očima zakona nuklearne elektrane uvijek se smatraju civilnom infrastrukturom, a ugrožavanje sigurnosti nuklearne energije uzrokuje nestanak struje, šteti vitalnim uslugama, uključujući bolnice, i povećava ovisnost o fosilnim gorivima štetnim za okoliš.

Budući da trenutno prijeti i potencijalni sukob između Izraela i Irana, kako osigurati da rat u Ukrajini bude posljednji koji uključuje prijetnju nuklearnoj energiji?

Bilo je poziva za novim pravnim i političkim mehanizmima za zaštitu nuklearnih elektrana tijekom ratova u budućnosti. Međutim novo zakonodavstvo moglo bi oslabiti postojeće Ženevske konvencije – i samo će učiniti problem složenijim, dopuštajući državama da biraju i miješaju svoje zakonsko sudjelovanje.

Related Posts

1 of 177