Evropski servisni modul spreman za Mjesec


Servisni modul će pokretati Orion letjelicu tokom misije Artemis III koja će vratiti ljude na Mjesec.

Evropski servisni modul koji će pokretati svemirsku letjelicu Orion tokom misije Artemis III na Mjesec, napustio je integracijske dvorane Airbus Spacea u Bremenu u Njemačkoj i sada će brodom otploviti u NASA-in svemirski centar Kennedy u Sjedinjenim Državama.

Izgrađen u Italiji, sastavljen u Njemačkoj i uz doprinose iz cijele Evrope, evropski servisni modul pokreće NASA-inu letjelicu za posadu tokom misija Artemis i osigurava astronautima osnovne resurse uključujući struju, vodu, kontrolu temperature i zrak.

Treći evropski servisni modul započeo je svoje putovanje u proizvodnim halama Thales Alenia Space u Torinu, Italija, gdje su inženjeri izgradili njegovu strukturu koja podržava sve komponente modula, uključujući 11 km ožičenja, 33 motora, četiri spremnika s po 2.000 litara pogonskog goriva, spremnike s dovoljno vode i zraka za posadu tokom njihove misije i četiri solarna panela od sedam metara koja daju dovoljno električne energije za dva domaćinstva.

Kada evropski servisni modul stigne u NASA-in svemirski centar Kennedy, inženjeri će ga spojiti na adapter modula posade, a kasnije i na sam modul za posadu.

Nakon toga ga čeka mnoštvo testova, kako bi svemirska letjelica bila spremna prije misije Artemis III, za koju se očekuje da bi astronaute mogla dovesti na Mjesečevu površinu 2025. ili (vjerovatnije) 2026. godine.

Related Posts