Direktor CIA-e se sastao s Kurtijem u jeku napetosti Kosova i Srbije


Direktor američke CIA-e William Burns sastao se danas s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem nakon što je u četvrtak razgovarao s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i šefom Kosovske obavještajne agencije (KIA) Petritom Ajetijem.

Burnsova nenajavljena posjeta Kosovu dolazi u trenutku novih napetosti između Kosova i Srbije zbog namjere kosovskih vlasti da poslije više od dva desetljeća otvore most preko rijeke Ibar između sjevernog dijela Mitrovice, pretežno naseljenog Srbima i južnog u kojem su u velikoj većini Albanci.

Sjedinjene Američke Države drže kako bi otvaranje mosta za saobraćaj vozila povećalo potencijal za nasilje i dovelo u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i sigurnosti na Kosovu.  

Nakon toga je Ministarstvo vanjskih poslova SAD zatražilo od Kurtijeve vlade da se vrati “konstruktivnom i bliskom angažmanu” s Washingtonom, Evropskom unijom i NATO-om.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dan kasnije se oglasila o Burnsovoj posjeti te je istaknula kako je savez Kosova sa SAD garancija za sigurnost, mir i uspjeh.

“Zadovoljstvo što sam jučer pozdravila šefa američke Centralne obavještajne agencije (CIA), ambasadora Williama Burnsa, u Republici Kosovo”, napisala je Osmani kratko na svom Facebook nalogu.

Direktor CIA-e u utorak je nenajavljeno doputovao u Sarajevo, gdje se sastao s najvišim političkim i zvaničnicima obavještajnog sektora Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno iz službenih izvora, Burns se sastao s članova Predsjedništva BiH te odvojeno s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almirom Džuvom kao i s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

Nakon Sarajeva direktor CIA-e otputovao je u Beograd, ali o toj posjetu nije bilo službenih priopćenja.  

Burns je u četvrtak sletio u Prištinu kako bi se sastao s predsjednicom te zemlje Vjosom Osmani, no Ured kosovske predsjednice nije najavio njihov susret.

O sastancima u četvrtak se niko od kosovskih zvaničnika nije izjasnio.

Related Posts