Vojni ekspert o invaziji na Kursk: Mislim da je pozadina nešto skroz drugo. Ovo što Zelenski priča je irelevantno


Napad na treći most u ruskoj regiji Kursk omest će pokušaje ruskih snaga da zaustave napredovanje Ukrajine, rekao je odbrambeno-sigurnosni analitičar Sky Newsa, profesor Michael Clarke. Rusija je, podsjetimo, potvrdila da je napadnut i treći most u Kurskoj oblasti, koju su Ukrajinci napao prije dvije sedmice.

Napadi na tri glavna cestovna mosta u Kursku ostavljaju Rusiju samo s pontonskim mostovima za prebacivanje snaga, kaže profesor Clarke. Iako to neće u potpunosti zaustaviti Rusiju, to će “ograničiti njihovu sposobnost slanja pojačanja”, zbog čega “sada kreće bitka za mostove”.

Clarke navodi da je za Ruse problem to što ostaju samo s pontonskim mostovima. Oni su naime, problematični jer se po njima vozila mogu kretati samo po jednoj traci. To ih čini “vrlo dobrom metom” za neprijatelja, dodaje.

Kaže da ne vjeruje tvrdnji Volodimira Zelenskog da je Kursk napadnut kako bi se stvorila tampon zona za zaštitu Ukrajine.

“Tampon zona je u ovom trenutku duga 48 kilometara na granici koja je u cijelosti duga gotovo 1900 kilometara. U tom pogledu to je irelevantno”, kaže on.

Ono što Ukrajina stvarno želi, prema prof. Clarkeu, jest pokazati da nije izvela samo kratkotrajni upad u rusku regiju, već da će “držati taj teritorij dok ih ne zaustave”.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Zelenskij komentirao je ofanzivu na rusku regiju Kursk, rekavši da ukrajinske snage ispunjavaju svoje ciljeve.

“Ostvarujemo svoje ciljeve. Jutros imamo još jednu nadopunu fonda za razmjenu (ratnih zarobljenika) za našu zemlju”, rekao je.

Sa Zelenskim se složio i vrhovni ukrajinski komandant Oleksandr Sirski. “Postižemo rezultate u regiji Kursk i napunili smo fond za razmjenu”, rekao je Sirski.

Related Posts

1 of 177