Jasna Đuričić, omiljena glumica Jasmile Žbanić: Od Aide do Nevene


Serija “Znam kako dišeš” apsolutni je pobjednik u kategoriji TV serija na 30. Sarajevo Film Festivalu. Osvojila je nagrade u šest kategorija, a Srce Sarajeva za glavnu glumicu u dramskoj seriji je osvojila Jasna Đuričić.

Ona tumači lk tužiteljice Nevene Murtezić, koja istražuje slučaj samoubistva dječaka, istovremeno se suočavajući sa svojim ličnim problemima koji se isprepliću s istragom.

Harizmatična Jasna čest je i drag gost Sarajeva, a posljednjih godina na crvenom festivalskom tepihu uživa status dive, ostavljajući mnoge bez daha.

Jasna je sjajna glumica s kojom Jasmila Žbanić, tvorac serije „Znam kako dišeš”, rado sarađuje. Jasna je u filmu o Srebrenici „Quo Vadis, Aida” također rediteljice Jasmile Žbanić, glumila naslovnu ulogu.

Žbanić je za to ostvarenje proglašena najboljom evropskom rediteljicom, dok je Jasna Đuričić dobitnica priznanja za najbolju evropsku glumicu. A bile su i na korak do Oskara.

Ne daje Jasmila kompleksne role bosanskih žena Jasni „na lijepe oči”, već će riječ o profesionalki „Creme de la Creme”.

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Uz glumačku karijeru, Đuričić je i profesorica na Akademiji, osvojila je brojne nagrade i u braku je s glumcem Borisom Isakovićem.

Related Posts

1 of 156