Nekada radio na otkrivanju članova ISIL-a, danas vlasnik startupa koji pomaže policiji


Sredinom 2021. godine, Nick Noone je u sudnici u okolini zaliva San Francisco svjedočio kao stručni svjedok u suđenju za ubistvo.

Softver njegove kompanije, Peregrine, povezao je podatke o lokaciji mobilnih telefona, podatke sa registarskih tablica, policijske zapise i snimke sa nadzornih kamera kako bi pomogao istražiteljima Policijske uprave San Pabla da povežu više osumnjičenih sa mjestom zločina, predstavljajući dokaze.

Porota je smatrala da su dokazi ubjedljivi. Ubrzo nakon toga, optuženi su dobili dugotrajne zatvorske kazne.

„Peregrine je bio zaista moćan, konkretno za tu tužbu“, prisjetio se načelnik Policijske uprave San Pabla, Brian Bubar, prenosi Forbes.

To je bio uspjeh za softver koji su Noone i suosnivač Ben Rudolph razvili nakon što su proveli 18 mjeseci unutar Policijske uprave San Pabla.

Tamo su radili na velikim slučajevima zajedno sa iskusnim detektivima kako bi naučili kako lokalne policijske stanice mogu bolje da koriste podatke koje imaju za rješavanje zločina.

Iskoristili su to iskustvo za razvoj nečega što je suštinski supermoćan “Google” za policijske podatke. Unesite ime ili adresu u web aplikaciju, i Peregrine brzo pretražuje sudske zapise, izvještaje o hapšenjima, policijske intervjue, transkripte snimaka sa policijskih kamera – bilo koji policijski podatak – kako bi pronašao podudarnost.

Spojio je podatke koji su bili razbacani u nizu starih i sporih sistema.

Učinio ih je dostupnim u jednostavnoj, brzoj aplikaciji koja može da se koristi i putem internet pretraživača.

Bez mnogo marketinga, glas o Peregrinu i njegovim suosnivačima proširio se među policijskim snagama.

Samo godinu prije suđenja, Noone je dao otkaz na izvršnoj poziciji u Palantiru za koji je godinama radio na Bliskom Istoku sa američkom vojskom, koristeći različite obavještajne skupove podataka kako bi pomogao u identifikaciji članova ISIL-a u Siriji.

Ubrzo nakon toga, udružio se sa Rudolphom, bivšim tehnologom pri Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice, kako bi napravili Peregrine, sa idejom da tehnologiju koju je Palantir koristio za pronalaženje članova ISIL-a donesu lokalnoj policiji i da povežu različite nadzorne sisteme i baze podataka za bržu i bolju policijsku akciju.

Povezivanje vojne obavještajne tehnologije sa lokalnim policijskim snagama često izaziva zabrinutost kod boraca za građanska prava.

Šefovi policije odmah su bili impresionirani pristupom suosnivača Peregrina, koji su duboko ušli u policijska odjeljenja kako bi razumjeli njihove potrebe.

„Jedan od razloga zašto smo zadobili povjerenje ove zajednice je to što, iako smo autsajderi, ne sjedimo samo u kulama Silicijumske doline”, rekao je Noone(35), tokom dvosatnog intervjua za Forbes u centru Londona ovog maja.

Taj način razmišljanja potiče iz vremena kada je boravio na Bliskom Istoku, gdje je naučio da umjesto da „teoretišu o tome šta svijetu treba“, tehnolozi treba direktno da rade na tome.

„Nick zaista ispunjava ono što obećava”, rekla je Morgan Hitzig, koja se priključila Peregrinu ubrzo nakon povratka iz Afganistana, gdje je pomagala mornarici u povlačenju američkih snaga 2021. godine.

Do sada, Peregrine je sklopio 57 ugovora sa velikim brojem policijskih odjeljenja i agencija za javnu sigurnost u Sjedinjenim Američkim Državama, od Atlante do Los Angelesa.

Prihod se utrostručio u 2023., sa tri miliona na deset miliona dolara.

Noone očekuje da će ove godine ponovo utrostručiti prihod na 30 miliona, uz podršku investicija od 60 miliona dolara od firmi poput Friends & Family Capital i Founders Fund.

Related Posts