Istraživanje potvrdilo: Plavo svjetlo navečer i noću povećava rizik od ove bolesti


Nova studija pokazuje da izlaganje umjetnom svjetlu nakon ponoći može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Upravo to pokazuje da sjaj sijalice ili pametnog telefona noću može poremetiti tjelesni cirkadijalni ritam.

Istraživanje je provedeno među gotovo 85 000 ljudi, u dobi od 40 do 69 godina, koji su nosili uređaje na zapešćima, danju i noću sedmicu dana, kako bi se pratilo njihovu izloženost različitim razinama svjetla. Kao dio eksperimenta UK Biobank, zdravlje kohorte praćeno je čak devet godina.

Za one dobrovoljce koji su kasnije razvili dijabetes tipa 2 vjerovatnije je da su bili izloženi svjetlu između 12:30 i 06:00, tokom jednosedmičnog razdoblja istraživanja.

Drugim riječima, osobe koje su noću bile izložene jakom umjetnom svjetlu imale su znatno veću vjerovatnost da će razviti dijabetes od onih koje su noću boravile u mraku.

Istraživanja pokazuju da izlaganje umjetnom svjetlu noću, bilo da se radi o žutom svjetlu vaše lampe za čitanje ili plavom svjetlu vašeg pametnog telefona ili TV-a, može otežati to kako ćete zaspati. No čak i kad su istraživači u navedenoj studiji uzeli u obzir obrasce i trajanje spavanja, rezultati su ostali, što sugerira da je u igri još jedan mehanizam.

Drugi mogući čimbenici koji doprinose, poput spola osobe, genetskog rizika od dijabetesa, prehrane, tjelesne aktivnosti, izloženosti dnevnom svjetlu, pušenja ili konzumiranja alkohola, također nisu utjecali na rezultate.

Novi dokazi sugeriraju da izlaganje umjetnom svjetlu može poremetiti cirkadijalni ritam, što dovodi do smanjene tolerancije glukoze, promjene izlučivanja inzulina i povećanja tjelesne težine – a sve je to povezano s povećanim rizikom od metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2.

“Umjetno svjetlo u večernjim i noćnim satima može poremetiti fiziološke procese kontrolirane endogenim cirkadijalnim ritmovima, potencijalno dovodeći do štetnih zdravstvenih posljedica. O tome svjedoči suzbijanje lučenja hormona melatonina, kao i veća prevalencija štetnih zdravstvenih posljedica kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i hipertenzija u konstantnim uvjetima svjetlosti noću”, objavljeno je u The Lancet Regional Health – Europe.

Jedno od glavnih ograničenja studije je to što istraživači nisu mogli uzeti u obzir vrijeme obroka, što može utjecati i na cirkadijalni ritam i na toleranciju glukoze, kako piše Science Alert.

Otprilike 50 posto sudionika bila je izložena vrlo slaboj razini svjeta noću, manjoj od jednoga luksa, što odgovara slabijoj svjetlosti od one koju emitira svijeća. Pokazalo se da su oni bili zaštićeni od razvoja dijabetesa.

Oni koji su bili najizloženiji svjetlu, bili su u prosjeku pod osvjetljenjem od 48 luksa. To se odnosi na oko deset posto sudionika koji su tijekom noći bili izloženi relativno prigušenom svjetlu iznad glave. Imali su jedan i pol puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes od onih koji su bili u mraku.

Autori studije navode da veliku ulogu igra i melatonin, hormon spavanja, koji među ostalim upravlja glukozom i inzulinskim odgovorom.

Rizik za pojavu bolesti raste kao odgovor na dozu svjetla – što je bila jača izloženost svjetlu, to je bio viši rizik za razvoj dijabetesa. Zato pripazite s plavim svjetlom prije spavanja i pokušajte ga u potpunosti izbjeći.

Related Posts