Google Pixel 9 Pro Fold nudi izuzetan format


Tehnološka grupa Google prošle je godine dobila mnogo pohvala i kritika za svoj prvi sklopivi pametni telefon, Pixel Fold. Preklopna premijera pokazala je debele rubove zaslona i također je izgubila puno prostora za prikaz zahvaljujući zakrivljenom kućištu – i djelovala je pomalo glomazno zbog debljine presavijenog zaslona od 12,1 milimetar. Tehnički, međutim, model je definitivno bio uvjerljiv. Iznad svega, neuobičajeno širok format 5:6 internog zaslona u usporedbi s konkurencijom ostavio je pravi dojam pri radu u praksi.

Sada je Google s novom generacijom Pixel 9 pametnih telefona predstavio i novi sklopivi mobitel. Iznenađujuće, ne zove se Pixel Fold 2, već Pixel 9 Pro Fold – i ponovno ima sličan uzbudljiv oblik kao i njegov prethodnik.

Ovog puta tu je LTPO OLED ekran dimenzija 7,6 x 8,0 inča (najveći na tržištu sklopivih uređaja) s 2.076 x 2.152 piksela i tankim rubovima ekrana kao i brzinom osvježavanja od 1 do 120 Herca. Format 1:1 čini ga jednakom visinom kao i širinom – to je također jedinstveno na tržištu.

Rubovi zaslona također su značajno smanjeni izvana, što daje puno prostora na 6,3-inčnom OLED ekranu u formatu 20:9, koji omogućuje promjenu brzine osvježenja između 60 i 120 herca i ima rezoluciju od 1.080 x 2.424 piksela. Za zaštitu postoji Gorilla Glass Victus 2; najveća svjetlina oba zaslona je 2700 nita. U zaslon je ugrađen senzor otiska prsta, a uređaj je praktički vodootporan s IPX8, ali nije zaštićen od prašine. Novim Foldom može se upravljati s nano-SIM i eSIM.

Tehnički podaci su izuzetno jaki. Tu je ili 256 ili 512 gigabajta (GB) interne memorije i 16 GB RAM-a, plus novi Googleov čip Tensor G4 i već dobro poznati sigurnosni čip Titan M2. Poput Samsunga, Google želi impresionirati dugim razdobljem ažuriranja – Android ažuriranja i sigurnosne zakrpe obećavaju se na sedam godina. Za razliku od ostalih modela Pixel 9, jedine boje koje se koriste su klasična crna i bijela – nazvane “Obsidian” i “Porcelain”.

S početnom cijenom od 1.899 eura, Google preklopni pametni telefon također je stvarno skup – ali još uvijek malo jeftiniji od trenutne konkurencije i cijena nije povećana u odnosu na prethodnika. Slično novom Samsung foldu, novi Pixel Fold također je prilično spor kada je u pitanju punjenje – puni se žično s 21 W i ima instaliranu bateriju od 4650 miliamper sati (mAh). Na papiru je oprema kamere ponovno impresivna. Unutra i sprijeda nalazi se kamera od 10 megapiksela (MP).

Related Posts