Rusi tvrde: Situacija oko nuklearnih elektrana u Zaporožju i Kursku se pogoršava zbog ukrajinskih napada


Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom objavila je da se situacija oko nuklearnih elektrana u Zaporožju i Kursku pogoršala zbog ukrajinskih napada.

Navedeno je da su generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov i predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi obavili telefonski razgovor.

Saopćeno je da je razgovarano o najnovijoj situaciji u nuklearnim elektranama u Zaporožju i Kursku, a “Lihačov je podvukao da se situacija oko dvije nuklearke nastavlja pogoršavati”.

U saopćenju je istaknuto da je Ukrajina izvela brojne napade u blizini dvije nuklearne elektrane.

“Takve akcije ne samo da predstavljaju direktnu prijetnju za dvije nuklearne elektrane, već i potkopavaju pristup IAEA nuklearnoj sigurnosti”, navedeno je iz Rosatoma.

Ministarstvo odbrane Rusije je također ranije navelo da postoje izvještaji da Ukrajina sprema napad na nuklearnu elektranu Kursk i da će biti dat “oštar odgovor” ako do takvog napada dođe.

Dok su napadi artiljerijom i bespilotnim letjelicama vršeni oko nuklearne elektrane Zaporožje, koja je u martu 2022. došla pod rusku kontrolu, Ukrajina i Rusija krive jedna drugu za napade.

U oblasti Kursk na ruskoj teritoriji izbili su sukobi između dvije vojske nakon napada ukrajinskih snaga 6. augusta.

Related Posts