Šta se dešava u Moskvi? ‘Zapanjujuće je da još nema odgovora na upad u Kursk. A, Ukrajinci namjerno kriju cilj’


Prošlo je već 12 dana od kada je Ukrajina pokrenula akciju koja je šokirala Rusiju upadom u njen teritorij u Kursku.

Iako je Vladimir Putin izdao naredbu da se ‘neprijatelj protjera’ još uvijek se ništa ne dešava. Naprotiv, Ukrajinci su napredovali.

“Zapanjujuće” je da nije bilo značajnog ruskog odgovora na invaziju na Kursk 12 dana nakon iznenadnog napada Ukrajine, rekao je bivši šef UN-a.

Mark Malloch Brown, bivši zamjenik generalnog sekretara organizacije, rekao je da je vjerovatno da će Rusija uskoro pokrenuti veliko raspoređivanje trupa kako bi potisnula ukrajinske snage – ali invazija je otkrila unutarnju “glomaznost” ruske vojske “odozgo prema dolje”.

“Ima nevjerovatnih poteškoća u fleksibilnom i brzom odgovoru na izazov bilo koje vrste prijetnje”, rekao je za Sky News.

“I stoga je začuđujuće da smo u drugoj sedmici ovoga, a još nema dokaza o velikom ruskom preraspodjeli trupa kako bi se Ukrajinci potisnuli natrag.”

Dodao je kako je siguran da će do takvog poteza doći, ali do tada su Ukrajinci “možda imali priliku ukopati se do tačke da to postane trajna značajka inače jedva pokretne crte fronte”.

Brown je rekao kako također vjeruje da Kijev “namjerno zamagljuje” što je njegov cilj kroz invaziju na Kursk.

“Je li to trajno držanje? Je li to promjena dinamike bilo kakvog primirja i mirovnih pregovora? Je li to prodiranje dublje, još veća prijetnja Moskvi? Oni vrlo namjerno, mislim, nisu eksplicitni o tome ciljevima upada”, rekao je.

Related Posts

1 of 177